Foto: Ivan Hansen (arkiv)

Arbejdsprøvning i ni år

Det kan kræve et godt helbred at blive ramt af en arbejdsskade. Det er ikke ualmindeligt, at det tager årevis at få sin situation afklaret i kommunen.

29-årige Michael Guldhammer Christensen fra Kongerslev venter nu på niende år på at få en afgørelse i kommunen efter en arbejdssakde i 2005.

Michael Guldhammer Christensen arbejdede som 20-årig på en vinduesfabrik i Kongerslev, da han fik en godt 300 kilo tung vinduesramme ned over sig. Siden har han haft stærke rygsmerter, som gør, at han ikke længere kan arbejde på fuld tid.

- Jeg kan arbejde i godt 18 timer om ugen, og det vil jeg rigtig gerne i gang med, men kommunen har nu for anden gang givet mig afslag på et fleksjob, siger specialarbejder Michael Guldhammer Christensen.

Specialarbejderen fra Kongerslev er slet ikke den eneste. Hjemmesiden dinarbejdsskade.dk oplever et stadig stigende behov for hjælp til at få sagerne igennem systemet.

- Jeg ville ønske, at der slet ikke var behov for min hjemmeside. Men systemet er i dag sådan skruet sammen, at man er nødt til at få professionelle advokater til at føre sin sag, siger hjemmesideindehaver Jacob Anderson.

Michael Guldhammer Christensen har med sin families økonomiske hjælp hyret advokat Helle Hald, Sirius Advokater til at føre sin sag. Hun mener ikke, at Aalborg Kommune lever op til lovgivningen.

- Retsikkerhedsloven siger, at kommunen skal lave en helhedsvurdering, og at den skal gøre det hurtigt. Det mener jeg ikke sker, når min klient har været igennem ni arbejdsprøvninger og stadig venter på en afgørelse.

Hos familien i Kongerslev har de ni års ventetid store konsekvenser. Ikke blot økonomiske med i høj grad psykiske. Michael Guldhammer Christensen er plaget af store humørsvingninger og har endog en enkelt gang forsøgt at tage sit liv.

- Mistroen er det værste. Jeg vil rigtig gerne arbejde, men det virker hele tiden, som om Aalborg Kommune ikke tror på mig, siger Michael Guldhammer Christensen.

TV2/Nord har bedt rådmand, Mai-Britt Iversen om et interview, men det har ikke kunnet lade sig gøre. I stedet har hun sendt os følgende citat:

"Aalborg Kommune behandler området i forhold til den eksisterende lovgivning. Det giver for nogle borgere langvarige forløb, men vi gør meget ud af at forklare borgere, der er utilfredse, at de har mulighed for at få kastet et kritisk blik på kommunens sagsbehandling ved at klage. Vi er glade for klagesystemet, for det er netop sundt at få prøvet af, om kommunen handler efter reglerne."