Foto: Thomas Gaardsmand

Bankdirektører vil frifindes

Bankdirektører kæmper for at blive frifundet, mens Bagmandspolitiet fastholder krav om bøde på 10 millioner til Jutlander Bank - tidligere Sparekassen Himmerland.

To tidligere direktører kræver at få omstødt dommen på fem måneders ubetinget fængsel, som Retten i Hjørring afsagde for et år siden.

Det drejer sig om en usædvanlige straffesag om kursmanipulation. Nu skal Vestre Landsret i Aalborg tage stilling, og sagen begynder i dag.

Svend Jørgensen fra Sparekassen Himmerland og Finn Strier Poulsen fra Ebh Bank vil have vasket pletten af.

Til gengæld fastholder anklagerne påstanden om fængsel på op til halvandet år til de to mænd.

- Strafpåstanden er den samme som i Hjørring, siger specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet til Ritzau.

Det betyder, at Sparekassen Himmerland, som i mellemtiden har ændret

navn til Jutlander Bank, kræves idømt en bøde på op til 10 millioner kroner. Byretten fastsatte bøden til fem millioner kroner.

I sig selv er anklagen mod sparekassen, de to direktører og tre ansatte usædvanlig, men landsrettens dom kan også få vidererækkende betydning:

- Sagen kan ses som forløber for andre sager som for eksempel mod Aarhus Lokalbank og Parken, hvor vi påstår, at der er sket kursmanipulation gennem aftaler om, at kursen skal holdes på et bestemt niveau, forklarer specialanklageren.

Påstanden er, at det var strafbart, da de to pengeinstitutter aftalte, at man skulle holde hånden under kurs 600 på sparekassens aktier.

Forsvarerne er lodret uenige. Aftalen drejede sig om en mulig fusion og ikke om at påvirke markedet, lyder det.

- Anklagemyndigheden har sagt, at aktien var i frit fald, men det er direkte forkert, og det vil vi modbevise, siger Jørgensens forsvarer, advokat Jakob Lund Poulsen.

Han mener, at de danske myndigheder går for vidt i forhold til et EU-direktiv.

Såvel den svenske som den norske højesteret har sagt, at man skal lægge vægt på, om handlingerne har haft en væsentlig betydning for kursdannelsen. Men det er ikke et krav i Danmark.

- Man kan forestille sig, at vi bliver nødt til at forsøge at forelægge dette spørgsmål for den danske Højesteret, siger Jakob Lund Poulsen.

Dommen ventes i slutningen af marts eller i april.

/ritzau/