LIGE NU:

Børn holdt skjult i Nordjylland

Forældre holdt to børn i henholdsvis Aalborg og Morsø skjult for myndighederne.

Der er langt flere børn, der bliver født i det skjulte, end den såkaldte "garage-dreng" fra Helsingør, som det lykkedes et forældrepar at holde skjult i fire år, før han blev opdaget. MetroXpress har talt med en række advokater, der behandler sager om tvangsfjernelse. Flere har hørt om fænomenet med de skjulte fødsler.

- Det er ikke sjældent forekommende i Danmark. Jeg oplever det jævnligt, siger Lars Buurgaard Sørensen, der er advokat med speciale i tvangsfjernelse, til metroXpress.

- I år har jeg haft to sager, hvor det lykkedes for forældrene at holde barnet skjult for myndighederne, fortæller han.

I de to sager fra i år, i henholdsvis Aalborg og Morsø, blev det ene barn holdt skjult i fire måneder, det andet i halvanden måned efter fødslen. I det ene tilfælde blev barnet tvangsfjernet, mens det i det andet lykkedes forældrene at beholde barnet.

En del af forklaringen på, at vordende forældre kan ty til så desperate metoder, kan være, at børn i dag bliver tvangsfjernet på fødegangen, lyder det fra advokaterne.

En af dem, advokat Hanne Ziebe, har ligeledes oplevet, at en kvinde fødte i det skjulte.

- Systemet kendte til graviditeten, men forældrene gik under jorden, fordi kommunen allerede før fødslen havde besluttet at tvangsfjerne barnet, siger Hanne Ziebe, som kalder det en "kedelig udvikling", at tvangsfjernelser i dag finder sted meget tidligt.

Familieretsadvokat Charlotte Cantor har bemærket tendensen:

- Jeg har fået flere sager, hvor kommunen kommer på banen, allerede mens moren er gravid, hvor de siger: "Vi tvangsfjerner dit barn efter fødslen. Du får lov at være sammen med dit barn i en time efter fødslen", fortæller hun.

Advokat Lars Buurgaard Sørensen anslår, at han over de seneste fem år har været advokat i 10 lignende sager om såkaldte dølgsmål, hvor et barn bliver født, uden at myndighederne vidste det.

Fælles for sagerne er, at forældrene tidligere har fået tvangsfjernet et eller flere børn.