Brandmænd mod kræft: - Vi har fået et bryggers med blå blink
Foto: Anders Ekström
Nordjyllands Beredskab har fået en ny bil i deres flåde, der med sin indretning skal være med til at mindske risikoen for, at de nordjyske brandmænd bliver udsat for potentielt kræftfremkaldende partikler i forbindelse med brandslukning.
Ved første øjekast ligner den flere af de andre udrykningskøretøjer hos Nordjyllands Beredskab. Men det seneste skud på stammen i garagen er hverken et slukningskøretøj eller en stigevogn.
Køretøjet kan nærmest bedst beskrives som et mobilt bryggers og badeværelse.
Men der er mening med galskaben. Adskillige studier har nemlig vist, at jobbet som brandmand er forbundet med en øget risiko for at udvikle visse kræftsygdomme.
- Selv om man har en branddragt på, kommer der forskellige partikler ind under dragten, og de sætter sig på huden. Der er så mulighed for, at de bliver optaget i kroppen og påvirker den kemisk, forklarer Tommy Johannesen, beredskabsmester ved Nordjyllands Beredskab i Aalborg.
Vaskebus er skridt i rigtig retning
Derfor har Nordjyllands Beredskab fået bygget den 2,5 millioner kroner dyre lastbil, hvor brandfolkene, mens de er ude på et brandsted, kan klæde om og sågar komme i bad efter endt arbejdsindsats - for i videst muligt omfang at forhindre, at de bliver udsat for de partikler i røg og sod, der kan være kræftfremkaldende.
- Med det her køretøj vil vi gerne tage et væsentligt skridt i den rigtige retning, fortæller Tommy Johannesen.
At risikoen for at udvikle kræftsygdomme, hvis man arbejder som brandmand, er til stede, kan Helle Dorf Kristensen fra Nørresundby tale med om. I 2008 mistede hun sin far, da han i en alder af blot 65 år, døde af knoglemarvskræft. Inden da havde han arbejdet i 25 år som deltidsbrandmand.
- Han fik en kræftsygdom, som var forårsaget af kemikalier. Hvis jeg skal bruge min logik, er det eneste sted, hvor han kunne have været udsat for de kemikalier, de brande han har været med til at slukke, siger hun.
Brandmænd skal redde sig selv
Hos Nordjyllands Beredskab håber man, at det nye køretøj i fremtiden kan være med til at mindske risikoen for, at brandmænd ender i samme situation som Helle Dorf Kristensens far.
- Vi har altid været gode til at redde andre mennesker. Nu skal vi være gode til at redde os selv. Det er bilen et eksempel på: En komplet rengøring af manden - fra top til tå, inderst til yderst, siger Tommy Johannesen.
Det nye ”rullende bryggers” har været på tegnebrættet i to år og er finasieriet med et engangsbeløb til kræftforebyggende tiltag i beredskabet fra Aalborg Kommune. Vognen er allerede officielt i drift, og planen er, at den skal indsættes, hver gang der er røgdykning involveret i brandmændenes arbejde.