LIGE NU:

Demonstranter måtte køres i sikkerhed

En snes demonstranter fra foreningen Stop Islamiseringen Af Danmark måtte lørdag køres bort af politiet under hadske tilråb fra moddemonstranter.

En times tid blev det til for foreningen Stop Islamiseringen Af Danmark (SIAD), der lørdag forsøgte at gennemføre en omstridt Muhammed-demonstration i Aalborg. Så måtte politiet skride til handling og køre foreningens 20-30 fremmødte demonstranter bort i mandskabsvogne under hadske tilråb fra omkring 100 tilbageværende moddemonstranter.
Det skete for at undgå fysiske sammenstød mellem to grupper af demonstranter, og ifølge vicepolitiinspektør Ole Christensen fra Nordjyllands Politi var eskorten resultatet af "en fælles beslutning" mellem SIAD og ordensmagten.
Der var dog ikke plads til tre hollandske meddemonstranter, og de blev beskyttet af civilt politi, indtil en tilkaldt taxi kunne fjerne dem sikkert fra stedet.
Det var formentlig en meget klog beslutning, at demonstranterne blev fjernet på den måde. I modsat fald havde der været overhængende risiko for, at unge moddemonstranter ville være gået i kødet på antiislamisterne. Den lille antiislamistiske demonstration ved svømmestadion på Kastetvej i Aalborg var nemlig i over en time blevet mødt af op mod et par hundrede moddemonstranter, både danskere i alle aldre og personer med indvandrerbaggrund.
Politikæder på hver side af Kastetvej holdt de to grupper i skak, mens ukvemsord og saftige paroler føg gennem luften via de medbragte megafoner. Stemningen var særdeles anspændt, og begge grupper gejlede hinanden op.
Antiislamisterne råbte "sorte rakkerpak" og "god tur hjem", mens unge fra Antiracistisk Aktion istemte "Bekæmp racismen - her og nu" og en indvandrergruppe råbte "Gud er den største" på arabisk.
På et tidspunkt knælede fem arabisk udseende mænd på den regnvåde cykelsti og gennemførte deres middagsbøn - med ansigterne rettet mod Mekka.
Der forekom kun lidt småtumult, da nogle af moddemonstranterne forsøgte at forcere gade. Ingen blev anholdt, men politiet visiterede 10-12 personer og fandt en enkelt ulovlig peberspray.
Den antiislamistiske demonstration var planlagt for at værne om ytringsfriheden, og det var oprindelig planen, at bladtegner Kurt Westergaards kontroversielle Muhammedtegning skulle være brugt som symbol. Fogedretten i Aalborg nedlagde fredag forbud mod brugen af tegningen ved demonstrationen, idet det ville krænke Kurt Westergaards ophavsret, ligesom han har afvist at lade tegningen bruge af den antiislamistiske forening.
I stedet havde Anders Gravers fra SIAD lørdag lavet små plakater, hvor Muhammeds øjne var omkranset af et tørklæde.
- Ytringsfriheden har fået burka på, sagde Anders Gravers.
Hans parti SIAD var opstillet ved det seneste Folketingsvalg, men opnåede kun 73 stemmer i hele Nordjylland.
/ritzau/