LIGE NU:

Er du lejer? Så tjek din lejekontrakt

Udlejningsselskabet Lykkebo i Aalborg opkræver penge for tillægsydelser som trappevask i deres lejekontrakter, selvom det ikke har ret til det. Så er du lejer, så tjek din lejekontrakt.

Mia Elkær Davidsen bor til leje i Aalborg hos det private udlejningsselskab, Lykkebo. Hver måned betaler hun 90 kroner til trappevask, selvom det ifølge huslejenævnet er i strid med lejeloven.

Ifølge en Højesteretsdom i 2009 må udlejningsselskaber kun opkræve den samlede husleje sammen med tillægsydelserne varme, vand og el. Andre tillægsydelser som eksempelvis trappevask er der ikke lovhjemmel til at opkræve.

- Jeg aner ingenting om det og har ikke gjort det. Jeg betaler bare mine regninger hver måned, og så er det bare ærgerligt at finde ud af, at de tager røven på en, siger Mia Elkær Davidsen.

Ifølge loven har Mia Elkær Davidsen penge til gode af Lykkebo. Loven er nemlig klar på området.

- Det, der gør det ulovligt er at lejeren bliver tilpligtet at betale noget ekstra - altså det man i juridisk sprogbrug kalder en anden retshandel end det, der ellers indgår i lejen. Lejelovgivningen bygger på at alle udgifter skal være indeholdt i lejen med mindre de er særskilt undtaget, og det er kun sådan noget som vand og varme siger Louise Faber, lektor ved juridisk institut på Aalborg Universitet.

Fakta: Se hvad du ikke skal betale

Lejernes Landsorganisation er ikke i tvivl, de ekstra tillægsydelser bliver opkrævet helt bevidst for at huslejen skal se lavere ud.

- Det er groft urimeligt. Man tilpligter lejeren at betale noget ekstra, som ifølge loven skal være indeholdt i huslejen, siger driftsleder ved Lejernes Landsorganisation, Jørgen D. Jensen.

Lejernes LO anslår at 20 procent, altså hver femte lejer betaler for meget i form af ulovlige tillægsydelser. I Aalborg har Lykkebo omkring 1000 lejere og betaler de 100 kroner om måneden for trappevask, så tjener de 1,2 millioner kroner om året, som de ikke har ret til ifølge lejeloven.

Mia Davidsen er langt fra den eneste lejer hos udlejningsselskabet Lykkebo, som betaler penge for tillægsydelser hver måned. TV2/Nord har stemt dørklokker hos Lykkebos lejere, og her fandt vi ud af at mange af selskabets 1000 lejere står i samme situation.

- Man burde komme ud at lave nogle ordentlige lejekontrakter til nogle lejere, som egentlig er ude i god tro og lejer i god tro, siger Steffen Møller Christensen, lejer hos Lykkebo og bliver bakket op af

David Andreasen.

- Det er frækt. Man tror man er forpligtet til at betale til det, siger han.

Mia Davidsen er ikke i tvivl, hun vil nu kræve penge igen af Lykkebo.

- Når de har opkrævet penge af mig, som de ikke har ret til, så vil jeg selvfølgelig kræve dem igen, siger hun.

Du kan se mere til Mia og Lykkebos metoder i vores udsendelse, 19:30.

Betaler du for trappevask? Svar på vores undersøgelse.