LIGE NU:

Flere nordjyder bor i sommerhus året rundt

Det er blevet nemmere at få lov til at bruge sommerhuset som helårsbolig, og den mulighed benytter et stigende antal nordjyder sig af.

For flere nordjyder er sommerhuset ikke længere et sted, man kun opholder sig i weekender og ferier. Et stigende antal vælger nemlig at gøre sommerhuset til helårsbolig.

Hvor der i 2010 var 1.332 beboede fritidshuse i Nordjylland, er tallet nu oppe på 2.399, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en stigning på 80 procent. På landsplan har der været en stigning på 21,6 procent.

Antal beboede sommerhuse

Langt størstedelen af sommerhusene i Nordjylland er beboet af ejerne, mens ni procent af de nordjyske fritidshuse er beboet af lejere.

Ifølge Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig, er det blandt andet færre boligudgifter, der får folk til at flytte fra parcelhuset eller lejligheden ind i sommerhuset.

- Det er alt andet lige billigere at bo i et sommerhus end i en traditionel helårsbolig, både fordi de som regel er billigere at anskaffe, og fordi boligskatterne er mere lempelige end ved de fleste helårsboliger. Som pensionist kan det derfor være en fornuftig disposition, hvis man vil have pengene til at række længere og sælge helårsboligen og flytte permanent i sommerhuset, siger han.

Med den nye planlov fra 2017 er det blevet nemmere at få lov til at bruge sit sommerhus som helårsbolig. Hvor der tidligere var krav om, at man som pensionist skulle have ejet sit sommerhus i otte år, før man måtte flytte ind, er der nu krav et enkelt års ejerskab.

Thomas Hovgaard forventer, at antallet af beboede sommerhuse fortsat vil stige.

- Det er nu også blevet muligt at finansiere mere af sommerhuset med realkreditlån, så alt andet lige tegner det til, at vi kommer til at se flere levende sommerhusområder også ude for feriesæsonen, siger Thomas Hovgaard.

938 af de beboede fritidshuse i Nordjylland ligger i Aalborg Kommune, og det er det højeste antal. I den anden ende ligger Rebild Kommune med blot tre beboede sommerhuse.

Hvornår må du bo i dit sommerhus?

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

20200514-122913-L-1920x1190we

play Bør efterskoler kræve elever vaccineret? Forsker og forstander er uenige

def_thumb,50_percent

play Kvinde sigtes for drabsforsøg i Hirtshals

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

Til forsiden

Til forsiden