Forældre har fortrængt lugten af leverpostejmadder og sure sokker i klasselokalet

Flere forældre i Region Nordjylland er ikke bevidste om, hvilket indeklima deres børn sidder i.

Den varme, sure lugt af leverpostejmadder og sure sokker i klasselokalet eller institutionen, er noget, de fleste genkender.

Eller så måske ikke helt alligevel.

For forældrene i Region Nordjylland har nemlig høje tanker om det indeklima, der er i de klasselokaler eller institutioner, hvor deres børn tilbringer en stor del af dagligdagen.

I en ny befolkningsundersøgelse mener 14 procent af de adspurgte forældre i Region Nordjylland, at indeklimaet i deres børns skole eller institution er dårligt eller meget dårligt.

Til sammenligning betragter 31 procent indeklimaet som værende godt eller meget godt.

Ifølge undersøgelsen er størstedelen af de adspurgte forældre ikke bevidste om indeklimaet på sit barns skole.
Ifølge undersøgelsen er størstedelen af de adspurgte forældre ikke bevidste om indeklimaet på sit barns skole.
Foto: Tekniq Arbejdsgiverne

Stor kontrast til virkeligheden

Men tager man et kig ind i de nordjyske klasselokaler, står forældrenes vurdering i stor kontrast til de virkelige forhold. Det mener Lars Sindal Kristensen, der er formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Nordjylland.

- Forældrene har ikke en reel chance for at vide, hvordan det står til med indeklimaet på deres børns skoler og institutioner. Den viden, vi hver især har adgang til på området, er begrænset, og det er forståeligt, at man som forældre går ud fra at forholdene er i orden, siger Lars Sindal Kristensen.

Ifølge Lars Sindal Kristensen viser undersøgelser, at 90 procent af klasselokalerne i landets folkeskoler i løbet af en skoledag overskred det anbefalede CO2-niveau.

Og det er problematisk, mener han. For mange af de børn, der opholder sig i klasselokaler med dårligt indeklima, mister det, der svarer til et helt års indlæring, i forhold til de børn, der hver dag befinder sig i klasselokaler med et godt indeklima.

Opfordrer til handling

Men selvom forældrene ikke tror, at klasselokalerne emmer af sved og lugtende madpakker, så viser den nye befolkningsundersøgelse alligevel, at knap halvdelen af de nordjyske forældre gerne vil underrettes – fx via en app – hvis der opstår problemer med indeklimaet i deres børns skole eller institution. Lars Sindal Kristensen mener, at det er en god ide. 

- For at det kan lade sig gøre, kræver det, at der opsættes målere, som kan registrere eksempelvis CO2-niveauet i realtid, fortæller Lars Sindal Kristensen.

Han opfordrer samtidig landets kommuner til reel handling for at komme indeklimaproblemerne i folkeskoler og institutioner til livs.

- Bedre indeklima i skoler og institutioner bør stå højt på dagsordenen for de ny- og genvalgte kommunalpolitikere. Det skylder vi de unge generationer, siger Lars Sindal Kristensen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland