LIGE NU:

Forskerpris til elev fra Klostermarksskolen i Aalborg

Martin Mindorf fra Klostermarksskolen i Aalborg opnåede en andenplads ved Unge Forskeres Finale i Århus.

Så er årets bedste og mest opfindsomme unge forskere på landets skoler fundet.

>
Mandag eftermiddag blev vinderne i Komitéen for Unge Forskeres landsdækkende konkurrencer præmieret ved et stort anlagt finalearrangement på Århus Rådhus.

Prins Joachim uddelte præmierne
Her uddelte protektor for landskonkurrencerne, H.K.H. Prins Joachim, præmierne sammen med videnskabsminister Helge Sander.

2. præmie til aalborgenser
2. præmien i konkurrencen Natur&Teknik, gik til Martin Mindorf, Klostermarksskolen, Aalborg for projektet: SkoleSystem - en elektronisk lektiebog.

Unge forskere
For femte år i træk satte antallet af deltagere og projekter rekord. Over 1900 børn og unge fra hele Danmark har deltaget i årets konkurrencer, og det er næsten 20 procent flere deltagere end sidste år. Desuden har kvaliteten af projekterne været den bedste nogensinde.

Masser af præmier
Udover præmierne til vinderne af konkurrencerne "Unge Forskere og Opfindere" samt "Natur&Teknik" var der også præmier til bl.a. vinderne i årets specialkonkurrence "Unge Forskere & EUCYS". Konkurrencen er foregået i forbindelse med, at Komitéen for Unge Forskere er vært for The European Union Contest for Young Scientists i København til september. Der blev desuden uddelt rejsepræmier til bl.a. Årets bedste Skoler og Årets bedste Lærere.

Spiller stor rolle
I sin tale lagde Prins Joachim vægt på, at danske forskere i dag spiller en meget større rolle i den internationale forskning, end Danmarks størrelse i grunden berettiger til.

- Men det er bestemt ikke bare de veletablerede og kendte danske forskere, der er årsag til det. Deltagerne fra Unge Forskere har i den grad været med til at placere Danmark på verdenskortet i det forløbne år. 2007 var en særdeles stærk manifestation af Danmarks rolle som et førende videnssamfund og ledende forskerland, sagde han.

- Og I ser ud til at være mindst lige så kvalificerede som sidste år. Det, der nok imponerer mig mest, er jeres entusiasme og viden, som kommer tydeligt frem i jeres projekter. Det er så helt ligegyldigt, om man går i 1. klasse eller er ved at forlade 3.g, sagde Prins Joachim.

Han hæftede sig ved, at årets finaleprojekter ganske godt afspejler de emner, der optager mange danskere: Forebyggelse af livsstilssygdomme, udvikling af nye lægemidler til bekæmpelse af antibiotika-resistens, nye CO2-neutrale energiformer og bekæmpelse af miljøproblemer.

- Danmark får i de kommende år et større og større behov for dygtige unge forskere, og derfor spiller I allerede nu en vigtig rolle for fremtiden. Jeg håber, I kan beholde jeres gejst og entusiasme og blive ved med at brænde for forskning og naturvidenskab, sagde prinsen.

- Kun i et stærkt internationalt samarbejde kan vi komme videre, og nogle af jer er så heldige, at I ved at vinde én af de mange rejsepræmier kan komme ud og knytte internationale venskaber og kontakter, sagde Prins Joachim.

Der er brug for jer
Videnskabsminister Helge Sander fastslog, at unges interesse for forskning er afgørende for, at Danmark også i fremtiden kan klare de udfordringer, som det globale videnssamfund stiller.

- Jeg er meget optaget af, at flere unge vælger at gå forskervejen. For at det skal lykkes, er det afgørende, at vi understøtter de talentfulde elever, uanset hvor de findes i Danmark. Hvad nu, hvis Mozart aldrig havde været i nærheden af et klaver som barn, eller hvis Michael Laudrup aldrig var begyndt til fodboldtræning? spurgte ministeren.

Han mente, det er vigtigt, at unge på et tidligt tidspunkt kan snuse til forskningens forunderlige verden og måske finde ud af, at de har særlige evner, nye idéer eller en glødende interesse.

- Netop derfor er en konkurrence som Unge Forskere vigtig. Ikke alene for at øge den brede interesse blandt unge for naturvidenskab og teknik, men også for at bringe talenterne frem i lyset, sagde Helge Sander.

Flotte priser i USA
Han hæftede sig ved, at unge danske forskere i 2007 vandt flotte internationale priser i USA, Sydafrika og Kina. Samtidig glædede han sig over, at Unge Forskere er vært ved den europæiske finale i september. Det er alle tiders mulighed for at vise, at Danmark er med helt fremme, når det kommer til forskning og innovation.

- Jeg håber, at I vil blive ved med at være fascinerede af forskningens spændende muligheder. Der er brug for jer og for jeres talent. Husk, at det er lysten til fordybelse og modet til at møde det ukendte, der er forskningens alfa og omega, sagde Helge Sander.
Sponsorerne bag Unge Forskeres konkurrencer tæller bl.a. Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet og Miljøministeriet, flere af de store fonde, alle landets universiteter samt en række af Danmarks førende virksomheder.

Line Vanggaard Pedersen

Byrådsmedlem bliver løsgænger: Skuffet "Line landmand" forlader sit parti

Elena Sadiku

Fortuna styrker talentudvikling: Tidligere ungdomslandstræner skal skabe fremtidens ligaprofiler

150121_Mikele_Volpi

play Horesta vil åbne restauranter for vaccinerede borgere - nordjysk restauratør vil ikke

Virtuel rundvisning - Ranum Efterskole College

Efterskole kan ikke vise kommende elever rundt på grund af corona - nu har de fundet en løsning

Line Vanggaard Pedersen

Byrådsmedlem bliver løsgænger: Skuffet "Line landmand" forlader sit parti

Elena Sadiku

Fortuna styrker talentudvikling: Tidligere ungdomslandstræner skal skabe fremtidens ligaprofiler

150121_Mikele_Volpi

play Horesta vil åbne restauranter for vaccinerede borgere - nordjysk restauratør vil ikke

Til forsiden

Til forsiden