Fortvivlet kone til udvist serber

Valentina Zairi i Assens er knust. I går måtte hun se sin man blive anholdt og fængslet. Han bliver nu udvist af Danmark. Sagen bliver nu bragt for menneskerettighedsdomstolen i Strasborg.

Udvisningen af den 31-årige Mirzad Zairi fra Serbien betegnes som dybt ulykkelig af Mariagerfjords borgmester H.C. Maarup (Soc.dem).

Sammen med en stor borgergruppe fra Mariager har han kæmpet for, at manden, der har levet under jorden siden hans udvisning blev stadfæstet i september 2006, skulle få lov at blive i Danmark hos sin kone og to små børn, der alle har permanent opholdstilladelse.

- Det er en utrolig ulykkelig sag. Det er stærkt
uhensigtsmæssigt med så stift et system. Vi har her en far, som trygler om at få lov at blive og tage vare på og forsørge sin familie, men som ikke kan få lov. Det virker absurd, når vi som kommune har rigeligt af andre familier at tage os af, siger H.C. Maarup.

Sidste år samlede borgergruppen 1300 støtteunderskrifter. Men onsdag blev Mirsad Zairi anholdt af politiet i Aalborg og sendt direkte til Sandholmlejren i Nordsjælland for at blive udvist af landet. Her er der bare ikke plads indtil videre, så nu sidder han i Vestre Fængsel.

- Han er ikke kriminel. Han har bare kæmpet for at blive hos sin familie, siger Helle Myken, sognepræst i Falslev Sogn ved Assens og talskvinde for den gruppe af borgere og præster i Mariager, der har holdt Mirsad Zairi skjult.

Gruppen af præster har tidligere dannet "Præsteinitiativet" netop med afsæt i Mirsad Zairis sag. Initiativet har fået tilslutning af 300 præster og kæmper nu med hjælp fra en advokat for at få Zairi løsladt og tildelt processuel opholdstilladelse. Sker det ikke, er de klar til at gå til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

- FN's Børnekonvention, som Danmark tiltrådte i 1991, er ikke overholdt. Jeg har derfor bedt Integrationsministeriet tage sagen op igen. Børnene har krav på, at man skal se på de konsekvenser, det har for dem at skille dem fra deres forældre. Det sker altid i sager om tvangsfjernelser i danske familier -
men ikke i udlændingesager, siger advokaten Anne Land til TV2/NORD. Hun er også landsformand i foreningen Alle Børns Rettigheder, der arbejder for en debat om behandlingen af asylbørn i Danmark.

Mirsad Zairi flygtede til Danmark i 2000 fra Serbien som etnisk albaner, fordi han ikke ville kæmpe mod sine egne albanske frænder i Kosovo for serberne.

I et asylcenter i Herning mødte han sin kommende kone, som er etnisk albaner fra Kosovo. De blev
gift i 2002 og fik deres første barn året efter.

I modsætning til konen og børnene har Zairi fået afslag på opholdstilladelse af Flygtningenævnet flere gange.


Seneste nyt

fra Nordjylland