Foto: Daniel Mikkelsen

Gartnerier: Regeringen har snigløbet os med NOx-afgift

Det er langtfra kun Aalborg Portland, der har problemer med NOx-afgiften. Selvom afgiften nu bliver udskudt, får den stadig konsekvenser.

Regeringens forslag om at femdoble afgiften for udledning af NOx-partikler, rammer ikke kun kraftværker, olie- og gasproduktionen hårdt. Også de danske gartnerier får en voldsom regning, hvis forslaget, der lige nu behandles i Folketinget, bliver vedtaget.

Flere gartnerier føler sig således snigløbet af regeringen, og kalder forslaget for direkte forkasteligt.

- Vi har gjort rigtig meget for at nedbringe vores forbrug af fossile brændstoffer, men det hjælper jo ikke, at hver gang vi investerer i energibesparelser, så får vi et hak i tuden med nye afgifter, siger direktør i gartneriet Queen, Frands Jepsen, til TV 2.

NOx-afgiften skulle være trådt i kraft den 1. januar 2012, men regeringen og Enhedslisten besluttede i går at udskyde afgiften i et halvt år.Det hjælper dog ikke meget, siger Frands Jepsen:

- Det er super, at regeringen har valgt at udskyde femdoblingen af NOx-afgiften, men et halvt år er alt for kort tid til at indføre ny teknologi.

Han understreger, at de danske gartnerier gerne vil være med til at nedbringe energiforbruget og udledningen af kvælstoffer.

Men forslaget kommer til at ramme de danske gartnerier uforholdsmæssigt hårdt, fordi regeringen går enegang.

- Hvis det var en EU-beslutning, så havde vores konkurrenter samme udfordring, men fordi regeringen går solo, betyder det, at man giver f.eks. de hollandske gartnere en fordel fremfor de danske - og de danske er nogle af de bedste i verden til at nedbringe det fossile forbrug, siger Frands Jepsen.

Han opfordrer regeringen til at arbejde for at intensivere klima- og energisamarbejdet på EU-plan:

- På den måde får vi ens vilkår i forhold til vores konkurrenter i EU. Desuden stopper forureningen jo ikke ved landegrænserne. Det eneste regeringen opnår ved at gå enegang er, at produktionen af planter og grønsager flytter til Holland og Spanien med øgede transportforurening til følge, siger Frands Jepsen.