Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Gør efterjulen grønnere: Her er fire råd til, hvordan du genbruger dit juletræ

Juletræet kan bruges til mere end at opbevare gaver under.

Oprydningsarbejdet efter en veloverstået juleaften er måske overstået for de fleste. Opvasken er taget og brunkageåsen er ved at være tom. Men hvis juletræet står der endnu, så får du her nogle gode råd til, hvad du kan gøre med det i stedet for at smide det ud.

Læs også Begår du også denne fejl med juleaffaldet?

– Det er stadig de afskårne juletræer, der er de mest populære, på trods af at både træer i potter og plastikjuletræer er blevet mere efterspurgte de senere år. Men selvom det er et afskåret juletræ, man har hjemme i stuen, behøver det ikke betyde spild, for man kan faktisk genbruge både stammen, grenene og endda nålene på træet, siger Kamilla Høy, der er haveekspert hos Plantorama.

Fire råd til genbrug

1. Genbrug grenene

Grenene fra juletræet er perfekte til at beskytte havens planter mod både frost og skarp vinter- og forårssol. Læg et lag blade henover planterne, og brug herefter grangrenene, som du klipper af helt inde ved stammen, til at holde på bladende.

 

2. Genbrug nålene

Nålene fra grantræet giver en lettere jordstruktur, som mange planter har godt af, for eksempel rhododendron. Ryst træet fri for nåle, og saml også gerne de nåle, der er drysset fra træet i juledagene, og bland det i jorden i dine havebede. Nålene kan også bruges i madlavning – men kun, hvis dit juletræ er økologisk.

 

3. Genbrug stammen

Juletræets stamme kan både bruges til brænde og flis til havebedene. Men du kan faktisk også glæde havens dyr med stammen. Skær et stykke af den, og bor to huller, som du fylder med størknet fedt, for eksempel palmin, blandet med havregryn, nødder og frø. Hæng skiven op i et træ, og du har en foderautomat til havens små fugle.

 

4. Genbrug hele træet på én gang

Har du ikke have, eller vil du gerne af med hele juletræet på én gang, tilbyder de fleste større byer afhentning af juletræer med storskrald, og du kan også aflevere dit træ på genbrugsstationen. Så er du sikker på, at træet bliver genbrugt korrekt. Nogle byer har også særlige projekter med brugte juletræer – for eksempel kan man i nogle kystbyer aflevere juletræer til kystsikring.

 

 

Kilde: Plantorama