Grøftekant brød i brand - myndigheder advarer
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Mængden af vand i jordlagene er halveret, og redningsberedskaber har de seneste uger kørt til flere naturbrande, end de gjorde sidste år.
Tirsdag klokken 13.22 fik en buschauffør sig en overraskelse, da han opdagede en brand i en grøftekant i Hellum mellem Skørping og Terndrup. Branden spredte sig over 20 kvadratmeter ved en tilstødende mark.
Nordjyllands Beredskab rykkede straks ud med en autosprøjter og tankvogn for at være sikre på at have nok vand til at slukke branden. Men ikke alle midler kom i brug, for 10 minutter senere var branden slukket, og den tilstødende mark er endnu grøn.
Beredskabet forventer, at man kun har set toppen af isbjerget, da man forventer mange flere naturbrande i løbet af de næste uger på grund af tørken.
- Med den vejrudsigt er det nok ikke det sidste, vi kører til, siger indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab Klavs Bojsen og fortsætter:
- Naturen er modtagelig for antændelse og er meget brændbar. Den er knashamrende tørt. Det kan vi se på græsplænerne. Selvfølgelig er det medvirkende til, at der opstår naturbrande.
Flere naturbrande nu end i de tidligere år
Fortsætter de varme vejrudsigter, risikerer afgrøderne at blive lige så tørre som græsset. Først dér får vi balladen, fastslår indsatslederen.
Og det er desværre det billede, der tegner sig i vejrprognoserne. Maj måned var den tørreste i 15 år, og der er ingen eller meget lidt nedbør på vej de kommende uger. Der har været væsentlig flere udkald til naturbrande i maj måned i år i de fleste dage sammenlignet med de tre forudgående år.
Det bekymrer ikke alene beredskabet, men også andre myndigheder, der beder befolkningen være ekstraordinært varsom med afbrænding, ukrudtsbrændere og cigaretskodder, der til sammen formodes at være årsag til cirka 70 procent af naturbrandene i maj måned.
- De seneste uger har de kommunale redningsberedskaber kørt til flere brande i naturen, end vi har gjort tidligere år. Det er vigtigt, at alle hjælper til og gør, hvad man kan for at undgå, at der opstår brand, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.
Vandet i jorden er halveret
Brandfareindekset på Brandfare.dk er i orange, og vejrmæssigt ser der ikke ud til at være hjælp på vej.
- Vi har allerede et betydeligt vandunderskud i jordlagene svarende til halvdelen af den mængde nedbør, som vi normalt får i løbet af en hel juni måned - og med knastørre vejrprognoser foran os minder udviklingen om den tørkeramte sommer i 2018, der bød på rekordmange naturbrande, siger Knud-Jakob Simosen, beredskabschef i DMI.
Uhensigtsmæssig adfærd er typisk brandårsag
Brandvæsenets registreringer viser, at det oftest er uhensigtsmæssig adfærd, der er medvirkende til, at der opstår naturbrande. Det kan derfor også være en god idé at overveje helt at undlade at bruge åben ild, foreslår forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.
- Overvej grundigt, om der er behov for at bruge åben ild. Det er en dårlig idé at bruge ukrudtsbrænder, når det er så tørt, og man skal være meget påpasselig med for eksempel grill eller bål. Hvis du er ryger, så sørg for ikke at smide skodder i naturen, siger han.
Hos politiet gør man desuden opmærksom på, at man ved at starte en brand risikerer en bødestraf.
- Vi har desværre set flere tilfælde af brande, der er startet af ukrudtsbrændere. For det går lynhurtigt, når ilden får fat i det tørre græs. Det kan i værste fald medføre, at ens uforsigtighed også ender med en bøde for overtrædelse af beredskabslovgivningen, siger Jakob Kristensen fra Rigspolitiet.
Skulle uheldet alligevel være ude, kan man dog trygt regne med Nordjyllands Beredskab.
- Vi er klar hele tiden. Vi har et stort og solidt beredskab, så vi er klar til det hele, indsatsleder, Klavs Bojsen.