LIGE NU:

Høje svinepriser i 2019: Torben havde overskud på syv millioner kroner

Selvom indtjeningen i 2019 har været helt kanon skal pengene bruges fornuftigt. Der skal afdrages på gælden og investeres i fremtiden.

Sidste år producerede landmand Torben Farum 45.000 smågrise - såkaldte 30 kilos-grise - på sine gårde nær Sæby. Det gav et overskud tæt på syv millioner kroner.

- Jeg har det rigtig godt, det har været vores bedste år indtil videre, og det tror jeg det har været for de fleste, der har været i branchen siden slutningen af 90’erne, siger svineproducent Torben Farum.

Smågrisene fra Torben Farums stalde er blevet solgt videre til opfedning hos andre svineproducenter i ind- og udland. Altså en særdeles god forretning - som andre smågriseproducenter også har oplevet. En analyse af 400 landbrugsregnskaber som LandboNord og flere andre rådgivningsvirksomhederne har lavet viser, at smågriseproducenterne i gennemsnit har haft en rekordhøj indtjening på 4,3 millioner kroner.

- Smågriseproducenterne har den fordel at de både kan levere til nogle der producerer i Danmark men samtidig kan de også levere til Tyskland, og der har vi oplevet at efterspørgslen har været stigende – og det gør at priserne presses op, forklarer Andreas H. Brandt, Vicedirektør i LandboNord.

På grund af svinepest i Asien så buldrede eksporten - især til Kina - i den sidste halvdel af 2019 derudaf. Det har betydet, at den afregning svineproducenterne har fået for deres grise har været den højeste nogensinde.

- Hvis det fortsætter i 2020 så slår det alt simpelthen, så det er helt vildt, siger Torben Farum.

- Hvis prisen holder, som den er lige nu, så bliver det et fantastisk år. Altså hvis 2019 har været jubelår, så bliver det her H.C. Andersen eventyr for svineproducenterne uden lige

Trods de tårnhøje svinepriser og det store millionoverskud har Torben Farum, dog ikke tænkt sig at tage spenderbukserne på for at leve et liv i sus og dus.

- Vi får det, vi skal have at spise hver dag og har en bil og køre i, så det er egentlig ikke fordi jeg har brug for at gå ud og bruge 1 million kroner mere privat, det synes jeg ikke. Jeg vil hellere afdrage på min gæld, så jeg er rustet til fremtiden.