Højlydt snorken kan være livsfarligt

Bliver du overtræt i løbet af formiddagen, sover du dårligt og snorker højlydt. Hvis du har de symptomer så lider du måske af søvnapnø - en dødsensfarlig sygdom hvor ofrene mangler ilt når de sover. Eksperter anslår at 16.000 nordjyder lider af søvnapnø, men langt de fleste ved det slet ikke.

Bliver du overtræt i løbet af formiddagen, du sover dårligt og snorker højlydt. Hvis du har de symptomer så lider du måske af søvnapnø - en dødsensfarlig sygdom hvor ofrene mangler ilt når de sover. Eksperter anslår at 16.000 nordjyder lider af søvnapnø, men langt de fleste ved det slet ikke.

Eftermiddagskaffen hos familien Hougaard i Hobro. Hans Jørgen lider af søvnapnø. Før han kom i behandling kunne selv ikke kaffen holde ham vågen om eftermiddagen.

- Jeg sad og faldt i søvn henover kaffen. Kaffekoppen var knap kommet op til munden og så faldt jeg bare i søvn, siger Hans Jørgen Hougaard.

Hans Jørgen var i årevis svimmel og overtræt i løbet af dagen. Han snorkede højtlydt hele natten. Han gik til lægen, der sendte ham til undersøgelse på et søvncenter. Her fik Hans Jørgen konstateret søvnapnø. Undersøgelsen på søvncenteret chokkerede.

- Jeg trak ikke vejret 52 gange på en nat. Den længste vejrtrækningspause var på 53 sekunder, altså 53 sekunder hvor jeg slet ikke trak vejret. Det kom meget bag på mig. Jeg troede simpelthen at det var løgn, siger Hans Jørgen Hougaard, der kom i behandling i 2009.

Når man har søvnapnø falder tungen tilbage i svælget når man sover. Dermed kan luften ikke komme ned i lungerne og man holder lange vejrtrækningspauser. På landsplan anslår professor Poul Jørgen Jennum at 150.000 danskere lider af søvnapnø, med to tredjedele af dem ved det ikke. Apnøen betyder at patienterne ofte udvikler følgesygdomme såsom hjernebødninger.

- Det bekymrer os meget. Søvnapnø er en sygdom der har en lang række symptomer og problemer for patienterne, for familierne og for samfundet. Sygdommen medfører en lang række helbredsmæssige konsekvenser, og den er også forbundet med overdødelighed og trafikfarlighed, siger professor og overlæge ved Glostrup Hospital, Poul Jørgen Jennum.

Hans Jørgen sover nu med en såkaldt CPAP-maskine. Den sørger for at han trækker vejret hele natten. Det har givet ham et bedre liv.

- Jeg er ikke træt og jeg er ikke svimmel om morgenen mere. Jeg har ikke ondt i hovedet. Det er et helt nyt liv, siger han.

Hans Jørgen er lykkelig for at han kom i behandling men han har det svært med at mange går rundt med sygdommen uden at vide det.

Dansk Søvnapnøforening mener at de praktiserende læger er alt for dårlige til at få patienter med søvnapnø i behandling, og det har store konsekvenser for patienterne.

Foreningen oplever ofte at folk er gået til deres egen læge og har forklaret om de er overtrætte, svimle og snorker. Men lægen får ikke sendt patienterne til en søvnundersøgelse. Flere år senere bliver søvnapnøen opdaget på et sygehus fordi patienterne har udviklet følgesygdomme såsom hjerneblødninger og hjertekarsygdomme. Det mener foreningen kunne undgås hvis de praktiserende læger var mere opmærksomme på søvnapnø.


Seneste nyt

fra Nordjylland