LIGE NU:

Idrætten styrtbløder: Har mistet 90.000 medlemmer på ét år

I Nordjylland har godt 13.000 meldt sig ud under coronaen. En kæmpe udfordring at få dem tilbage igen – især teenagerne, frygter lokalformand. De mange frafald kan være en bombe under folkesundheden, lyder det fra landsformanden.

Haller, baner og omklædningsrum har stået tomme i størstedelen af 2020 på grund af coronaen, og det smitter af på medlemstallene.

Især de yngste idrætsudøvere melder sig ud på stribe, viser en ny opgørelse fra Danmarks Idrætsforening, DIF. Og det er især idrætsgrene som fodbold, gymnastik og svømning, der mister opbakning.

Resultatet er nedslående for det danske idrætsliv. Samlet set har DGI (Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger) og DIF mistet 89.613 medlemmer på et år. Nu har de 2.216.675medlemmer tilbage.

- Vi havde forventet, de ville falde, men når vi så får tallene, er det jo aldrig rart at se dem. Og vi har en særlig bekymring i forhold til de unge, der har meldt sig ud. For de små skal nok komme ind igen, for der siger mor og far til, og os, der har været i foreningslivet i mange år, vi skal også nok komme i gang igen. Men dem, der er på kanten og har fundet sofaen, der skal vi i fællesskab få dem ind i foreningslivet igen, siger formand for DGI Nordjylland, Peter Otto Yde Thomsen.

quote Vi frygter, medlemmerne ikke kommer igen, selv når coronaen kommer mere under kontrol.

Peter Otto Yde Thomsen, formand, DGI Nordjylland

Frafaldet af medlemmer i år er særligt bekymrende, mener man hos DIF – fordi man op til coronaen havde haft held med at skaffe 50.000 flere medlemmer. Som altså pludselig er faldet fra sammen med en lang række andre medlemmer.

- Efter et 2020 med store udfordringer for idræts- og foreningslivet er det ikke overraskende, at vi ser et generelt fald i idrætsforeningernes medlemstal. Men det er bekymrende for både vores fysiske, mentale og sociale sundhed. Det har været afgørende, at idrætsforeningerne har været så hurtige til at omstille sig. Og så har vi oplevet stor opbakning i form af statslige corona-hjælpepuljer og kommunale indsatser. Nu skal vi sætte alt kraft ind på, at børn, unge og voksne vender tilbage til aktive fællesskaber, siger Niels Nygaard, formand i DIF.

Idrætsgrene som tennis og golf, der var blandt de første til at måtte åbne op igen i 2020, har oplevet en mindre tilbagegang, viser undersøgelsen.

Formand for DGI Nordjylland: Jeg er bekymret for de unge

- De unge bliver sværest at få tilbage

I Nordjylland er tendensen den samme. Her har man mistet knap 13.000 medlemmer på et år - og det bekymrer lokalformanden.

- Det er en kæmpe udfordring, at vi mister medlemmer. Og vi frygter, de heller ikke kommer igen, selv når coronaen kommer mere under kontrol, siger Peter Otto Yde Thomsen.

Det har især været svært at holde på medlemmerne i en tid, hvor foreningslivet skulle lukke ned, og der skulle sprittes af ofte, fortæller lokalformanden.

- Men det er faktisk flot, at frafaldet ikke er større. Der er mange frivillige, som har kæmpet for at holde gang i fællesskaberne, og det, synes jeg, er rigtigt flot. Der er blevet lavet onlinetræning, og nogle foreninger har kørt rundt i brevkassen med en lille pakke til deres medlemmer for at sige: Vi tænker stadig på jer. Så der har været mange gode initiativer, siger Peter Otto Yde Thomsen.

quote Nu skal vi sætte alt kraft ind på, at børn, unge og voksne vender tilbage til aktive fællesskaber.

Niels Nygaard, landsformand, DIF

Formanden er især bekymret for det sundhedsmæssige perspektiv i, at så mange nu er stoppet med at gå til for eksempel fodbold og svømning.

- Vi havde jo håbet på at få gjort endnu flere danskere aktive, for det er jo et af vores mål i DGI. Og det er jo så blevet udfordret i år. Og jeg er selvfølgelig meget bekymret for folkesundheden – især over for de unge, som måske er på kanten af idrætten. Hvor de måske har haft en træner eller et fællesskab at være i – det er ikke sikkert, de kommer tilbage. Der skal i hvert fald kæmpes med alt, vi har, for at få dem ind i foreningslivet igen, siger formanden for DGI Nordjylland.

I Nordjylland var 206.235 medlemmer i 2020.

Hos DGI vil man på landsplan gerne slå et slag for folkesundheden – og den kan forbedres, hvis flere atter melder sig til idræt.

- Vi ved, at de store sociale savn og den manglende motion både påvirker vores trivsel og folkesundheden. Derfor skal vi have børn, unge og voksne tilbage i idrætsforeningerne og de aktive fællesskaber hurtigst muligt. Men vi er også nødt til at arbejde på den lange bane sammen med kommuner og andre organisationer for at tage hånd om dem, der har behov for ekstra støtte og motivation for at komme tilbage i de gode vaner. Ellers risikerer vi, at corona-krisen udvikler sig til en langvarig sundhedskrise med en tung social slagside, siger Charlotte Bach Thomassen, der er formand i DGI.