LIGE NU:

Imdex i Farsø er lukningstruet

21 ansatte i Farsø kan snart stå uden job. Virksomheden Imdex er truet af lukning. Vesthimmerlands Kommune har nemlig kategoriseret en af virksomhedens produkter som affald. Det gør afsætningen alt for dyr.

Imdex genbruger bildæk. Virksomheden deler dækkene op i tre dele. Gummigranulat, jern og uld. Ulden er tidligere blevet brugt som brændsel på Aalborg Portland. Den mulighed er nu ødelagt, fordi Vesthimmerlands Kommune kategoriserer ulden som affald.

- Det er helt forkert, for ulden har en meget stor brændværdi og forurener ikke mere end et almindeligt oliefyr, siger Peter Bach Søndergård, direktør hos Imdex A/S i Farsø.

Affaldsbetegnelsen betyder, at der skal betales afgifter og gebyrer, hvis ulden bruges til brændsel. Det giver Imdex i Farsø øgede udgifter for 2 millioner kroner om året. Omkostninger der skal væk, hvis virksomheden skal overleve.

- Vi skal bruge ekstra penge på forbrændingsafgift, modtagelse og transport. I alt cirka 1000 kroner pr. tons og med en produktion på 2000 tons om året, så overstiger de ekstraomkostninger vores overskud, og det går ikke i længden, siger Peter Bach Søndergård.

Imdex konkurrerer med virksomheden Genan fra nabokommunen Viborg. Den må gerne bruge ulden til brændsel, for Viborg Kommune kalder ulden for et biprodukt, og så er der ikke affaldsforbrændingsafgift på. Den betegnelse kan Vesthimmerlands Kommune ikke stå inde for.

- Vores folk har tolket lovteksten, og vi kan ikke med lovteksten i hånden give Imdex lov til at brænde ulden, men de må gerne genanvende den, siger Knud Kristensen (Kons.) Formand for plan- og miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Ulden kan altså godt bruges til genbrug, som element i et andet produkt - bare ikke som brændsel. Det er op til den enkelte kommune at tolke reglerne. I det her tilfælde i hver sin retning. Det vil politikerne på Christiansborg ændre på.

- Det er skævt, der er forkert og det skal laves om nu, siger Knud Kristensen (Kons.), når han tager sin folketingskasket på.

Han støttes fra den anden side af salen.

- Det giver ulige konkurrencevilkår for virksomhederne og det sætter pres på miljøet. Det duer ikke. Vi skal have entydige regler, så det vil jeg gå til ministeren med snarligt, siger folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (Soc.dem).

Mens Imdex venter på lovgiverne kan Peter Bach Søndergård vælge at omgå den danske lovgivning ved at sende ulden ud på en rejse til tyskland for at undgå afgiften.

- Det er jo vanvittigt, at jeg kan sælge ulden til Tyskland og så kan de køre den tilbage til Danmark. Nu er det bare uden afgift, siger Peter Bach Søndergård.

260421 VO Supersygehus underskud Still

play Kritik af forsinket sygehusbyggeri: - Vi er blevet informeret for sent

80_percent

play Nyt forsøgsprojekt skal sikre fremtiden: Fosfor skal trækkes ud af hønsemøg og gyllefibre

def_thumb,50_percent

play Maria og Emilie fra København vil ændre fortællingen om dansk fiskeri i Hanstholm

Frede_Andersen_og_Vita_Treumer_Andersen

Sjælden plante er flyttet ind i Vita og Fredes have

260421 VO Supersygehus underskud Still

play Kritik af forsinket sygehusbyggeri: - Vi er blevet informeret for sent

80_percent

play Nyt forsøgsprojekt skal sikre fremtiden: Fosfor skal trækkes ud af hønsemøg og gyllefibre

Til forsiden

Til forsiden