LIGE NU:

Ingen hjælpepakke til små kulturhuse

Små frivilligt drevne kulturhuse bliver overset i en ny hjælpepakke til kulturlivet. Deres omsætning er for lav til, at de kan få hjælp.

23. september bliver en god dag i Kulturhuset i Arden. Her skal afholdes den første koncert siden slutningen af februar, når Mike Andersen Duo kommer forbi.

- Vi har faktisk kun aflyst en enkelt koncert. Ellers har vi holdt fast i alt i år, for vi vil jo gerne understøtte musikbranchen og det lokale kulturliv, siger Arne Arildsen, der er formand for Kulturhusforeningen i Arden.

Men der er alligevel lidt skår i glæden, for hvor kulturhuset normalt kan sælge op til 150 billetter til en koncert, betyder coronarestriktionerne, at man nu højst må lukke 65 mennesker ind i salen - inklusive musikere og lydfolk.

- Det betyder jo, at billetindtægterne er halveret, og på en koncert som den, vi holder 23. september, vil vi få et underskud på 10-12.000 kroner. Og det vil nok ligge i samme leje til alle syv af efterårets koncerter, fortæller Arne Arildsen.

quote Det kan jo fuldstændig slå bunden ud af vores økonomi. Det kan ende med, at vi må lukke, for hvis vi får så stort et underskud, er det simpelthen ikke forsvarligt, at vi fortsætter.

Arne Arildsen, formand, Kulturhusforeningen, Arden

Kulturhuset har kun aflyst et enkelt arrangement i foråret. Resten er skubbet til efteråret, ligesom efterårets planlagte koncerter gennemføres. Men det bliver altså med underskud i kassen.

- Det kan jo fuldstændig slå bunden ud af vores økonomi. Det kan ende med, at vi må lukke, for hvis vi får så stort et underskud, er det simpelthen ikke forsvarligt, at vi fortsætter, siger Arne Arildsen.

Omsætningen er for lav til at få hjælp

Arne Arildsen blev derfor lettet, da regeringen og fem samarbejdspartier for nylig kunne offentliggøre, at der kommer en hjælpepakke på 300 millioner kroner til det trængte kulturliv.

Men glæden blev hurtigt afløst af skuffelse, da det stod klart, at kulturinstitutioner med en omsætning på mindre end en million kroner ikke kan søge midler fra hjælpepakken.

Kulturhuset i Arden har en årlig omsætning på 400.000, og derfor er de - ligesom en lang række andre frivilligt drevne kulturhuse - afskåret fra at søge hjælpepakken. Det bekymrer foreningen Kulturhusene i Danmark.

- Jeg kan godt se en fare for, at nogle af de mindre kulturhuse og foreninger, som er kulturbærende i de områder, hvor de ligger, kan få svært ved at overleve under de omstændigheder, der er nu, siger Michael Falk Marino, der er bestyrelsesmedlem i Kulturhusene i Danmark.

Han understreger, at han ikke tror, at politikerne bevidst har glemt de små kulturhuse, da de udfærdigede hjælpepakken, og at der derfor er så meget desto større grund til at råbe op for at forsøge at åbne for, at de små kultursteder også kan søge midler.

Det er lige netop, hvad man er i gang med i Arden.

- Vi har kontakt til interesseorganisationer og de nordjyske politikere, og vi har taget kontakt direkte til Kulturministeriet, så vi håber, at dråben udhuler stenen, og at der viser sig en løsning, så sådan nogle arrangører som os også kan få del i hjælpepakken, siger Arne Arildsen.