Koldeste oktober-morgen i syv år

Det er frem med skraberen til bilruderne mange steder onsdag morgen i Nordjylland.

Det er frem med isskraberen mange steder i Nordjylland og på med vanterne, for der er koldt onsdag morgen. Temperaturen ligger lige omkring nulpunktet.

For førte gang i dette vinterhalvår er vi kommet ned under 5 graders frost, oplyser TV2 Vejret. Onsdag morgen er temperaturen ifølge TV2 Vejret mange steder i Nordjylland nu på plusgrader. Dog ligger temperaturen i Vesthimmerland og i området omkring Mariagerfjord lige på frysepunktet tidligt onsdag. 

Det er den koldeste oktober morgen siden 27.oktober 2012, hvor temperaturen nåede ned på -5,7 grader. Temperaturen er i skrivende stund nået ned på -5,5 grader i Horsens. Temperaturen kan fortsat falde en smule i morgentimerne, og skulle vi nå ned under -5,7 grader, bliver det den koldeste oktobermorgen siden 2003, hvor der blev målt -7,8 grader.

- Solen står op cirka klokken kvart over syv, og da det er koldest omkring en time efter solopgang, er det lige det tidspunkt, hvor mange cykler på arbejde, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Og opfordringen er derfor at bevæbne sig med varmt tøj og på vejene med tålmodighed og forsigtighed. Sidstnævnte da vejtemperaturen sædvanligvis er en grad eller to koldere end lufttemperaturen. 

- For det første kan det blive rimglat, og så kan vi få frysende våde vejbaner, fordi vi har vand rigtig mange steder, siger Jens Ringgård Christiansen.

Det er både det klare vejr og de rolige vindforhold er med til at give et stort varmetab fra jorden.

- Der er ingen skyer, som kan holde på varmen, og der kommer ikke ret meget blæst til at skabe omrøring af luften, og så bliver det koldt nede ved overfladen, siger Jens Ringgård Christiansen.

Flere steder i Nordjylland var saltsprederen da også onsdag morgen sat i på arbejde, og der blev blandt andet på motorvej E39 allerede ved 5-tiden spredt salt på motorvejen.

Kort: TV2Vejret

Kort: TV2Vejret

Den hidtil koldeste morgen dette efterår var 7. oktober, hvor termometrene kom ned på minus 3,8 grader.

Sidst, vi havde minus fire grader i Danmark, var 16. april, hvor vintertemperaturerne slog et svirp med halen ind i foråret.

Forsiden lige nu