Foto: Fra TV2/Nord-dokumentaren Den hemmelige Bunker

Koldkrigs-bunker fredes

Den underjordiske bunker Regan Vest, der skulle huse regenten, regeringen og andre essentielle personer i tilfælde af en varm krig, fredes.

Det spektakulære bygningsværk Regan Vest i Rold Skov, der i tilfælde af et angreb fra den daværende østblok skulle være tilholdssted for de vigtigste personer i Danmark, fredes. Det er i hvert fald indstillingen fra Det Særlige Bygningssyn, der hører under Kulturministeriet.

Bunkeren, der tog fem år at bygge fra 1963, skulle i tilfælde af eller ved en nær trussel om krig, huse regeringen, dronningen, departementschefer og ledende embedsmænd, ligesom en stab af teknikere, sundhedspersonale samt kontor- og køkkenpersonale skulle bo i bunkeren.

I alt var der i bunkeren plads til 350 personer. Den er anlagt inde i en 60 meter høj kalkbakke og er på hele 5500 kvadratmeter med omkring 200 meter gange. Skulle en atomkrig bryde ud, var indbyggerne i hvad der ville blive et minisamfund dybt i Rold Skov alligevel godt stillet.

Bunkeren har egen strømforsyning, tre vandboringer, luftfiltre og gastætte døre. Skulle det blive nødvendigt kunne man helt lukke omverdenen ude og alle 350 personer ville kunne overleve i en uge med recirkuleret luft.

Anlægget fungerede fuldt ud indtil 2003, hvor det gik i "dvale" og i 2012 besluttede Folktetinget, at det skulle overdrages til anden side.