Foto: Lone Vad Dam

Konkurs på menukortet

En række af de nordjyske gourmetrestauranter bløder. Den økonomiske krise har sendt flere spisesteder ud i konkurs og flere er styrer mod lukning. Nu beder restauranternes brancheforening politikerne om hjælp.

Rene Maxwell kan nu kun komme på Restaurant Mundgott i Aalborg som gæst. For fjorten dage siden måtte han aflevere nøglen til restauranten. En forlist drøm, der har kostet ham 3 millioner kroner.
 
- Det er hårdt at tænke på nu. Det var flagskibet der ikke lykkedes. Vi havde et koncept, der var et for højt niveau under krisetid i hvert fald. Tre måneder inde i krisen burde jeg have lagt det hele om, men det gjorde jeg ikke, siger en ærgerlig Rene Maxwell.

Rene er langt fra alene. Det er særligt gourmetrestauranterne, der er i knæ. Restaurant Dahl i Aalborg er gået konkurs. Restaurant Frank's i Frederikshavn og Nordens Folkekøkken i Aalborg er lukket. Den traditionsrige San Giovanni vil lægge noget af restauranten om fra gourmet til pizzeria. Panorama i Aalborg giver underskud og er til salg. Mortens Kro har kørt med blodrøde tal i to år og restaurantskibet Prinsesse Juliana har aldrig nogen sinde givet overskud.
 
- Det er særligt erhvervskunderne der svigter. Mange firmaer har lavet kantiner i deres virksomheder og det mærker vi. Det er hårdt, siger Lars Mouritzen, der er nordjysk formand for Horesta.
 
Noget der kunne hjælpe de kriseramte restauranter er ifølge deres brancheforening en fuld såkaldt momsafløftning. Når en virksomhed køber en stol kan den trække momsen 100 procent fra. Når den samme virksomhed køber en middag på en restaurant kan den kun trække 25 procent af momsen fra. Det tal burde også hedde 100 procent, mener Horesta
 
- Vi vil bare gerne sidestilles med alle andre erhvervsmæssige køb af ydelser, siger Lars Mouritzen.

Fredag holdt Horesta valgmøde i Aalborg. Alle politikerne er enige i at en fuld momsafløftning vil hjælpe restauranterne. Men hverken rød eller blå blok mener der er penge til det i statskassen.

- Økonomien er presset i øjeblikket, så der bliver en økonomisk udfordring. Men det vil hjælpe restauranterne og det vil jeg gerne se positivt på, men det er et dyrt forslag, siger folketingskandidat Torsten Schack Pedersen, (Venstre).

- Jeg forstår godt at restauranterne gerne vil have den hjælp, for det vil virkeligt være godt for dem, men jeg har ikke en pose penge med i dag, siger folketingskandidat Marianne Jelved (Rad.V.)
 
Restaurant Mundgott er nu overtaget af en anden restautør og Rene koncentrerer sig om de to cafeer han stadig ejer. Han er sikker på Nordjylland kommer til at se mange flere lukninger og konkurser, hvis krisen fortsætter.

Første januar fik de danske virksomheder lov til at trække 50 procent af momsen på hotelovernatninger fra mod 25 procent før. Det har i følge Horesta fået virksomhederne til at købe langt flere hotelovernatninger.