Lærere er ledere

Lærerfaget tiltrækker tilsyneladende en masse ledertyper. Mange skolelærere er ledere i fritiden. Både i foreningslivet, men også politisk. Derfor er konflikten mellem KL og lærerforeningen også en konflikt mellem lærerne.

Kristian Munk er uddannet lærer og arbejder som studievejleder, men når han har fri er han også formand i den lokale idrætsforening. En ambition han deler med mange af sine kolleger.

- Når man kigger på de her børn, så er det jo en fornøjelse at se den glæde, der er herude, siger Kristian Munk.

Kristian Munk er langt fra et særtilfælde. Ifølge samfundsforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, er der I Nordjylland mange læreruddannede, der bruger fritiden på at engagere sig i for eksempel foreningslivet.

- De fylder en hel del og det skyldes ikke mindst, at de har en masse erfaringer fra unge mennesker og børn - og det vil de gerne føre videre. Der er også nogle gange, de synes det er rigtig spændende at være sammen med børn og unge. Det fører de så blandt andet videre i foreningslivet via idræt og andre sammenhænge påtager sig en lang række opgaver, siger Johannes Andersen.

Politisk er lærerne også synlige. I Nordjylland har over halvdelen af regionens borgmestre arbejdet inden for lærerfaget. Dog har borgmestrene i Thy og på Mors undervist på gymnasiale uddannelsessteder.

Morten Klessen er uddannet lærer og sidder i byrådet i Jammerbugt Kommune. Dermed er han i princippet også arbejdsgiver for sig selv.

- Jeg synes da det er svært, et eller andet sted, at skulle sidde og sige, at "jeg er arbejdsgiver og alt det KL siger, er noget jeg repræsenterer", for det er det jo på ingen måder. Jeg har stor respekt for de lærere vi har og det arbejde, de laver, siger Morten Klessen.

Lockouten har foreløbig varet i to dage.


Seneste nyt

fra Nordjylland