Livredderne startede badesæsonen med kage
Foto: Hedegaard
Livredderne delte jubilæumskage ud på Blokhus Strand.
For 20. gang åbnede TrygFonden i dag, fredag, sine livreddertårne på de danske strande.
Fra klokken 11 fredag formiddag var det igen muligt at bade med kystlivreddere i nærheden. For 20. gang åbnede de karakteristiske rød-hvide tårne nemlig - i øvrigt samtidig med at skolebørnene kunne gå på ferie.
I Nordjylland er der nu livreddere i Tornby, Tversted, Løkke
n, Blokhus og på Palmestranden i Frederikshavn samt på Sønderstrand ved Skagen.
Åbningen af tårnene sker i år med usædvanligt høje badevandstemperaturer efter rigtig mange sommerdage. I Blokhus lød temperaturen på behagelige 19 grader.
I anledning af 20 års jubilæet for livreddertårnene bød livredderne på kage til badegæsterne. Men det er nu ikke kage, de selv har nydt al for meget af den seneste tid. De har derimod været i skarp træning i et halvt år for at være klar til at forebygge ulykker og redde folk i nød med deres udstyr og svømmefærdigheder.
- Det bliver dejligt at komme i gang, og det er en god følelse, at man kan være med til at gøre en forskel, siger livredder Anders Lyhne.
Mest forebyggende arbejde
Badesæsonen har været i gang længe, og livredderne håber, at det fantastiske sommervejr og lune badevand frister til mange flere strandture end sidste år, hvor det dårlige sommervejr betød tomme strande.
I 2017 gennemførte livredderne 51.763 indsatser. I 13 tilfælde blev det vurderet, at en eller flere personer havde været i akut livsfare. Så langt størstedelen af de indsatser, livredderne gennemfører, er altså forebyggende.
- De fleste badegæster er gode til at passe på sig selv, når de er i vandet, men vi ved af erfaring, at der hvert år opstår kritiske situationer og nogle gange også ulykker på de danske strande og havnebade. Derfor er det er vigtigt, at livredderne kan gribe ind under akutte og livsfarlige situationer, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Strandgæster har ændret adfærd
20 års fokus på øget sikkerhed har tilsyneladende ændret danskernes adfærd på strandene.
- I de 20 år, vi har arbejdet med badesikkerhed, er der helt klart sket en positiv udvikling i både danskernes viden og adfærd. Eksempelvis er forældrene blevet gode til at se efter børnene i vandet eller - endnu bedre - at bade sammen med dem. I dag er der også mange danskere, som ved, hvad et revlehul er. Og ikke mindst kan vi glæde os over, at der er langt færre børn, som drukner end tidligere, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning
Livredderne vil være på vagt på strandene hver dag i badesæsonen klokken 11-19 frem til den 22. august.