Foto: Region Nordjylland

Minister afviser ønske om loft på gymnasier: - Det er et skridt i den gale retning

Rektor på Fjerritslev Gymnasium kalder beslutningen forkert, men peger også på, at antallet af ansøgere til gymnasierne er faldet.

Et forslag om at indføre kapacitetsloft på flere gymnasier i de større byer har stået højt på flere af de nordjyske gymnasier og politikeres ønskeseddel.

Men det ønske har undervisningsminister Merete Riisager (LA) delvist valgt at afvise. Det oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse fredag. 

Merete Riisager har valgt kun at indføre et begrænset kapacitetsloft i de større byer, og det mener regionsrådsformand Ulla Astman (S) er en forkert beslutning, fordi gymnasierne i yderområderne risikerer at tabe elever til blandt andet Aalborg Katedralskole og Hasseris Gymnasium.

Kapacitetsloftet skulle have været med til at sikre elevgrundlaget for gymnasier i de omkringliggende mindre byer, blandt andet Fjerritslev Gymnasium og Brønderslev Gymnasium.

- Vi mener, at det er et skridt i den forkerte retning. De unge skal jo selvfølgelig søge ind dér, hvor de helst vil, men de mange unge, som foretrækker det nærmeste lokale gymnasium, skal også have den mulighed fremover - også selv om de ikke bor i en af de større byer. Det er kapacitetsloftet et godt redskab til at sikre, men med sin beslutning har undervisningsministeren gjort det svært, siger Ulla Astman.

Ulla Astman stiller sig meget undrende overfor, at ministeren vælger at gå imod flere af de løsninger, der er fundet lokalt efter dialog mellem Regionsrådet og gymnasierne.

- Det kan ende med at ramme et helt lokalområde, hvis en uddannelse må lukke, fordi elevgrundlaget forsvinder, siger Ulla Astman.

Faldende ansøgertal hos gymnasierne

Rektor på Fjerritslev Gymnasium, Bjarne Edelskov Nielsen, har tidligeret udtalt sig positivt omkring et kapacitetsloft i de større byer og erklærer sig også enig med Ulla Astman i, at et begrænset kapacitetsloft ikke er godt nok.

Men rektoren peger også på, at der er færre ansøgere til gymnasierne i år, så det kapacitetsloft, der var foreslået af regionen, ville ikke have været dækkende.

Rektor på Fjerritslev Gymnasium, Bjarne Edelskov Nielsen. Foto: Fjerritslev Gymnasium

- Virkeligheden har overhalet politikerne indenom. Med de nuværende ansøgertal hos gymnasierne ville elevtallene i Aalborg ikke have ramt det foreslåede kapacitetsloft, og der ville derfor ikke have været nogen elever at fordele til os, siger Bjarne Edelskov Nielsen.

Rektoren mener, at et eventuelt kapacitetsloft vil være nødt til at følge ansøgertallene, før det kan fungere. Grunden til, at ansøgertallet er faldet hos gymnasierne, er fordi, flere er begyndt at søge ind til erhvervsuddannelserne. 

- Fra politisk side har der selvfølgelig været et ønske om, at flere skal søge ind på erhvervsuddannelserne, men vi risikerer, at de elever flytter ind til de større byer, og så er problemet med faldende elevtal på gymnasierne i yderområderne ikke løst, siger Bjarne Edelskov Nielsen.

Rektoren på Fjerritslev Gymnasium fortæller dog, at der også er positivt nyt fra gymnasiet, efter at ansøgertallet på deres STX-uddannelse er steget fra 64 sidste år til 74 i år.