Nordjylland når ikke helt i mål med coronavaccine - men regionsrådsformand er tilfreds

Vi halter bagefter vaccinemålet. Især blandt unge og ikke-etniske danskere er tilslutningen til coronavaccinationerne lidt lavere, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Danmark når ikke målet om en vaccinetilslutning på 90 procent, når det gælder vaccine mod coronavirus, inden den første oktober. Det står klart dagen før deadline, da det kun er 86,6 procent, der har modtaget første vaccinestik.

I Nordjylland er tallet dog lidt højere – her har 88,2 procent modtaget det første stik. Det oplyser Statens Serum Institut. Selvom målet ikke helt er nået, er regionsrådsformand Ulla Astman (S) alligevel tilfreds.

- Det er ikke helt de 90 procent, men det er meget tæt på. Der er rigtig mange nordjyder, der har takket ja til vaccinen, og det er jeg kun glad og tilfreds med, siger hun.

Flere ældre i Nordjylland giver højere tilslutning

Ulla Astman peger på, at den nordjyske borgersammensætning er én af årsagerne til, at Nordjylland ligger højere end andre steder i landet, når det gælder vaccinetilslutningen.

- Vi har flere ældre end de andre regioner, og det, tror jeg, gør, at vi ligger højere. For vi kan se, at det er de ældre aldersgrupper, der primært har søgt vaccinerne og taget imod tilbuddet, siger Ulla Astman.

Hun tilføjer, at Region Nordjylland også har forsøgt at gøre det nemt og bekvemt at få vaccinen.

quote Og så er det i boligområder, hvor der er en lidt større social belastning, og hvor der måske også er flere ikke-etniske danskere, det kan være de områder, hvor der en lidt lavere tilslutning.

Ulla Astman (S), Regionsrådsformand, Region Nordjylland

I forsøget på at nå de 90 procent vaccinetilslutning har Region Nordjylland i september derfor iværksat flere tiltag, der skal øge tilslutningen til vaccine. Det gælder blandt andet pop-up-vaccinesteder i supermarkeder og på uddannelsesinstitutioner.

De unge er udfordringen

Og det er netop de unge, der er udfordringen, når det gælder om at få vaccinetilslutningen højere op.

- Det er de unge mennesker i 20’erne, og så er det nogen af dem i 30-års alderen, der er de største til at have efterslæbet i øjeblikket. Og så er det i boligområder, hvor der er en lidt større social belastning, og hvor der måske også er flere ikke-etniske danskere. Det kan være de områder, hvor der er en lidt lavere tilslutning, siger Ulla Astman.

Hun fortæller, at det hele tiden er en afvejning, hvor længe regionen vil forsøge at få flere til at tage coronavaccinen.

- Resurse-indsatsen skal stå mål med, hvor mange vi får vaccineret. Men vi kan jo se, at det stadig lykkes, når vi laver lokale setup, hvor vi gør det nemt  for borgerne, og derfor bliver vi ved med den indsats et stykke tid endnu, siger Ulla Astman.


Seneste nyt

fra Nordjylland