Nordjyske kommuner skal være på forkant
Foto: Lars Dahl
Seks nordjyske kommuner er en del af de i alt 18 kommuner i landet, der er udvalgt til at være med i kampagnen Yderområder på forkant.
Frederikshavn, Mariagerfjord, Jammerbugt, Morsø, Thisted og Vesthimmerland er blandt de i alt 18 udvalgte kommuner fra hele landet, som nu får støtte fra kampagnen Yderområder på forkant. Hver kommune modtager op til 500.000 kroner, der skal gå til strategiplaner for kommunernes udvikling i årene frem til 2030.
Kampagnen skal styrke tilpasning, omstilling og udvikling i områderne uden for de større byer. Bag initiativet står KL, Naturstyrelsen, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Realdania
- Yderområdernes omstilling angår os alle og skal ses som en del af en samlet økonomisk bæredygtig udvikling i hele landet. De 18 udvalgte kommuner demonstrerer både livskraft og vilje til nytænkning, dialog og nye samarbejder. Det er en tilgang, som lover godt for fremtiden - både for de udvalgte kommuner og for hele Danmark, siger Martin Damm, der er formand i KL.
Alle de valgte kommuner har en fælles erkendelse af, at der er behov for forandring, og de har samtidig en stærk vilje til at sætte gang i den nødvendige, positive omstilling. De 18 udvalgte strategiplaner er forskellige, og de udspringer af forskellige udfordringer og muligheder. De nordjyske projekter har fokus på følgende:
Frederikshavn Kommune vil styrke udvalgte hovedbyer og gøre dem til lokomotiver i kommunens udvikling.
Jammerbugt Kommune vil arbejde strategisk med omstilling og tilpasning af strukturer og service med udgangspunkt i hvert lokalområdes særlige udfordringer og potentialer.
Mariagerfjord Kommunes særlige stedskvaliteter og lokale fortællinger skal udnyttes strategisk i udviklingen af kommunen.
I Morsø Kommune skal natur, landskab og lokale fællesskaber skabe afsæt for en positiv omstilling.
Thisted Kommune vil skabe en omstilling, som er baseret på områdets natur og landskab og med thyboerne som aktive medspillere.
I Vesthimmerland Kommune er målet en differentieret bosætningsstrategi, der både tager højde for borgerne og de potentielle tilflytteres behov og lokale kvaliteter og potentialer.