LIGE NU:

Nu bliver HPV-vaccination gratis for drenge

Drenge kan fremover, ligesom piger, modtage en gratis HPV-vaccination.

Både mænd og kvinder kan få kræft, som skyldes virussen HPV, der smitter ved seksuel kontakt. Men indtil nu har vaccinationen kun været gratis for piger.

Det er der nu blevet rådet bod på, da det fra 1. september bliver gratis for drenge, der er fyldt 12 år den 1. juli i år eller senere. Hos Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen håber man, at mange drenge og deres forældre vil tage imod tilbuddet.

- Kræftens Bekæmpelse har set frem til denne dag, hvor drengene nu endelig kommer med i vaccinationsprogrammet. HPV rammer ikke kun piger, og både mænd og kvinder kan få kræft, som skyldes en HPV-infektion, siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse. 

Mange piger får vaccinationen

Næsten 40.000 piger valgte sidste år at blive vaccineret mod HPV. Det var en rekordstor stigning på 20 procent i forhold til året før.

Ifølge tal fra Statens Institut er 61 procent af pigerne fra årgang 2003 - altså de piger, som bliver 16 i år - nu færdigvaccineret. For to år siden galt det kun 28 procent af pigerne. 

quote Kræftens bekæmpelse har set frem til denne dag

Janne Villemoes Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse

- Det er dejligt at se, at pigerne og deres forældre tager godt imod tilbuddet om at blive vaccineret mod HPV. Og vi håber selvfølgelig, at tilbuddet til drengene vil blive taget lidt så godt imod. HPV-vaccinationen beskytter nemlig drengene mod både analkræft og kønsvorter, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

I Norge har drenge i 7. klasse fået tilbudt gratis HPV-vaccinationen siden sommeren 2018, og hele 87 procent af dem er blevet vaccineret.