Ny aftale: Børn af asbestarbejdere kan få erstatning
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har sammen med folketingets sundhedsordfører lavet en ny aftale om erstatning til asbestofre.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) har sammen med folketingets sundhedsordfører lavet en ny aftale om erstatning til asbestofre.
I 2016 kom der endelig en aftale på plads. Ægtefæller og samlevere til asbestarbejdere kunne få erstatning, hvis de fik lungehindekræft som følge af mandens arbejde med asbest.
I den aftale var andre, der boede i husstanden dog ikke inkluderet. Det er i dag blevet lavet om så børn, søskende og andre i husstanden også kan modtage erstatning.
- Jeg er rigtig glad. Det her, det har været en hård fødsel, og jeg har været vred og utålmodig meget længe. Fordi jeg synes, at det her er en meget alvorlig sag, fortæller sundhedsordfører for socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen.
I den nye aftale, der træder i kraft pr. dags dato, kan alle i husstanden nu modtage erstatning. Herudover er to nye kræfttyper blevet inkluderet. Det drejer sig om en særlig form for kæft i bughinde og testikelhinde, der nu også kan forbindes med asbeststøv.
- Min tålmodighed er blevet omsat til en tilfreds ordfører, fordi det har ikke været ordentligt, at vi ikke har kunnet give kompensation til andre end ægtefæller, fortæller Flemming Møller Mortensen kort efter aftalens indgåen.
Den første aftale om erstatning i 2016 blev finansieret med satspuljemidler. De forhandlinger går først i gang igen til efteråret, men der har ministeren valgt ikke at vente på.
- Jeg vil gerne takke ordførerne for, at de har været parate til at finde en løsning sammen med mig, for jeg mener ikke, at vi kan vente til en ny runde satspuljeforhandlinger i efteråret. Derfor må vi finde pengene til at udvide målgruppen her og nu. Jeg har derfor foreslået, at vi finder penge til at udvide ét år frem ved at omprioritere uforbrugte midler i Sundhedsministeriet. Jeg håber, at satsordførerne fra partierne derudover vil være med til i fællesskab at skaffe pengene til en fremadrettet finansiering i de kommende satspuljeforhandlinger, siger Ellen Trane Nørby.
Kræftens Bekæmpelse har estimeret, at der vil være tale om ekstra 2-5 tilfælde om året, og det er vurderingen, at det vil koste mellem 340.000 og 850.000 kr. at udvide et år frem, dvs. til medio 2018.
Den fremadrettede finansiering kan ifølge ministeriets beregninger lande et sted mellem 3 og 15 mio. kr.