Ny rapport: Chancen for at overleve hjertestop er ikke mindre, selvom man bor i et udkantsområde
Chancen for at overleve for eksempel et hjertestop er ikke mindre, selvom man bor i et udkantsområde. Den overraskende melding er konklusionen i en ny rapport. Og regionrådsmedlem fra Aalestrup, Per Bisgaard, stiller sig kritisk over for, hvad borgerne i hans nærområde egentlig kan bruge rapporten til.
Chancen for at overleve for eksempel et hjertestop er ikke mindre, selvom man bor i et udkantsområde. Den overraskende melding er konklusionen i en ny rapport. Og regionrådsmedlem fra Aalestrup, Per Bisgaard, stiller sig kritisk over for, hvad borgerne i hans nærområde egentlig kan bruge rapporten til.
Fredag offentliggjorde det videnskabelige tidsskrift BMJ Open (British Medical Journal Open) en artikel af en stribe danske forskere: "Prehospital time and mortality in patients requiring a highest priority emergency medical response: a Danish registry-based cohort study".
Forskerne har gennemgået store datasæt om udrykninger i Region Nordjylland og konkluderer, at der ikke er nogen sammenhæng mellem dødelighed og samlet transporttid for akutte ambulancer i regionen.
Regionrådsmedlem Per Bisgaard (Venstre) glæder sig over, at det tilsyneladende ikke betyder noget med afstanden.
- Jeg vil glæde mig over, at det tilsyneladende ikke betyder noget, men vi politikere skal have nærlæst den rapport, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i det her, og så længe vi ikke har det, så er det jo svært at komme med konstruktive forslag, siger Per Bisgaard.
Han hæfter sig ved, at han umiddelbart ikke kan se noget ud fra rapportens oplysninger om hvad, det betyder for borgere, der kommer til skade eller ud for en ulykke, at der kan gå mange minutter før, ambulancen kommer.
- Jeg er ret sikker på, at når vi spørger borgerne, så er de ret utrygge, fordi der har været konkrete eksempler på, at ambulancen har været længe undervejs, og der har også været et par uheldige omstændigheder, siger Per Bisgaard (Venstre).
Også formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damgaard, er skeptisk over for rapporten.
- Ud over at vi nu har fået konklusioner om, at der ikke er større dødelighed, så vil det jo være godt at vide, hvor hurtigt kommer man oven på ulykkestilfælde, arbejdsulykker eller andet, og har man større komplikationer Vi er tilfredse med, at der ikke er større dødelighed, men vi vil også lige sikre os, at der ikke er større komplikationer for de folk, der er udsat for ulykker, og som har langt til behandling, siger Steffen Damgaard og tilføjer:
- Det er vigtigt for os, at vi har lighed i sundhedsvæsnet, og derfor er det præhospital usandsynligt vigtigt.
Det er overlæge og professor Christian Torp-Pedersen fra Nordsjællands Hospital, der står bag rapporten, og han mener, at denne viden har politisk betydning for sygehusplanlægningen.
- Det vigtigste resultat vi har, det er baseret på 20.000 ambulancekørsler, hvor vi ser på tiden, fra at man har ringet alarm, og til at ambulancen er fremme på sygehuset. Så har vi set på, hvor mange af disse patienter der dør umiddelbart eller i løbet af de første 30 dage. Der er et meget klart billede af, at vi overhovedet ikke kan se, at den forsinkelse der er på op til en time, har nogen som helst betydning, siger Christian Torp-Pedersen.
I undersøgelsen har man gennemgået samtlige udrykninger med ambulance i Region Nordjylland fra 2006 til 2012.
Tallene viser, at ikke er nogen sammenhæng mellem dødelighed og samlet transporttid for de akutte ambulancer i regionen.
Det skyldes blandt andet, at ambulancerne i dag er så spækket med udstyr, at de langt hen ad vejen kan udføre samme livreddende behandlinger som på skadestuen. Alligevel skaber det ikke tryghed i en af kommunerne med længst responstid.
Politiker Per Bisgaard fra Aalestrup er langt fra tilfreds med responstiderne i regionen.
- Jeg ønsker mig stadig, at det skal gå hurtigere. Fordi tryghed, det betyder rigtigt meget for befolkningen. Og det bliver også anerkendt alle steder, at tryghed er en del af behandlingen, siger Per Bisgaard.