LIGE NU:

Nye EU-regler til lystfiskere

[size=2]Lystfiskere skal fremover indberette deres fangst af laks [/size] og dele fiskekvoter med erhvervsfiskeriet[size=2], hvis det står til EU. Formålet er at bevare laksebestanden i Europa. Men det er en underlig måde at gøre det på, hvis man spørger lystfiskerne. [/size] [size=2][/size]

Hvis en lystfisker fanger en laks vil han måske blive nødt til at smide den ud igen i fremtiden.

- Hvis det betyder, at erhvervsfiskerne kan fange kvoten på meget kort tid, så betyder det jo, at de lystfiskere, som rigtig gerne vil fange en laks og tage den med hjem, de bliver nødt til at stoppe meget tidligt på sæsonen, måske endda nærmest inden sæsonen er gået i gang, siger lystfisker Bo Frier til Tv2/Nord.

EU vil have, at lystfiskerne på lige fod med erhvervsfiskeriet skal indberette deres fangster og også dele en kvote med erhvervsfiskeriet. Det sker fordi EU vil bevare bestanden af den truede laks i Europa.

- Nu er det jo sådan, at alene i Finland, der er der en million laksefiskere. Så det de fanger er selvfølgelig noget, der har stor betydning for kvoterne og derfor skal de simpelthen melde ind, siger EU-parlamentariker Ole Christensen (Soc. Dem.) til TV2/Nord.

Bo Frier er lystfisker og lærer på en lystfiskerlinje på Aalestrup Efterskole. Han vil gerne bevare laksen, men mener slet ikke, at nye regler er vejen frem.

- Vi har nogle ret strikse regler omkring kvoter. Og omkring fiskeri med garn. Og fiskerikontrollen gør alt hvad de kan for at begrænse eller stoppe det ulovlige fiskeri. De har bare ikke ressourcerne til det, siger Bo Frier til Tv2/Nord.

Ifølge EU-parlamentariker Ole Christensen vil de nye regler betyde mere kontrol.

- Dem, der er industrifiskere, dem har vi styr på. Fordi de indrapporterer deres fangster. Derfor er vi nødt til at have lystfiskerne med. Og så skal vi endelig have de polske fiskere med også, for de snyder lidt på vægten. Så det er mere kontrol på det her og forhåbentlig finder vi en smart kontrol, siger Ole Christensen (Soc. Dem) til Tv2/Nord.

Bureaukratiet ved en indberetning generer ikke Bo Frier, men hvis laksen skal beskyttes, så skal det ulovlige fiskeri først og fremmest til livs.

- Hvis Danmark rent politisk rigtig skal gøre noget her, så skal vi følge de nye kvoter - hvis de bliver vedtaget - til dørs med en øget kontrol. Vi skal have styrket fiskerikontrollen i Danmark, siger lystfisker Bo Frier til TV2/Nord.