Foto: Per Frank Paulsen

02:52

Politiet har fået et nyt våben i jagten på lovovertrædere.

1 af 2

Politiets nye nummerpladescannere er en stor succes

Nordjyllands Politi har fået et sæt ekstra skarpe øjne på de nordjyske veje. En nummerpladescanner gør det muligt for ordensmagten at opsnuse bilister, der har overtrådt loven.

Nummerpladescanneren fanger nærmest alt. Det lille kamera kontrollerer om forbipasserende køretøjer er opført i politiets registre. Hvis bilen for eksempel er stjålet, eller ejeren af bilen er eftersøgt, så afslører scanneren det og melder det ind på en skærm i bilen med en grøn, gul eller rød farve - afhængig af sagens alvor.

- Det er en succes, må vi sige. Den ser alt det, man normalt ikke ser, og den gør det uden at bruge kræfter, siger vicepolitiinspektør, Poul Severinsen. 

For godt en måned siden gav det nye system blandt andet gevist, da politiet fandt fem biler i Aalborg Lufthavn, som var meldt stjålet.

Nordjyllands Politi har kørt med de nye kameraer siden august - og antallet af sager er steget markant. For at undgå at blive overbebyrdet kan man indstille systemet til kun at registrere bestemte lovovertrædelser.

Polititet vurderer, at de nye scannere giver en patrulje op til 15 sager om dagen - foruden de øvrige sager, som de skal behandle.

- Indtil nu kan vi følge med, fordi vi selv kan vurdere, hvor mange af sagerne vi skal reagere på, siger Poul Severinsen. 

I alt fire politibiler i Nordjylland er udstyret med de nye nummerpladescannere.