LIGE NU:

Risikerer tab: Frøavlere håber på tørvejr

Agri Nord opfordrer planteavlerne til at få ekstra hjælp til at få høstet frøgræsset, inden det er for sent. Torsdag og fredag er mulige høstdage.

De nordjyske frøavlere går i disse dage og kigger ekstra grundigt på vejrudsigterne og måske også en smule bekymret på de mørke skyer, der i dag driver friskt over landsdelen.

For frøavlerne har brug for tørvejr, ellers risikerer de store tab.

Frøavlerne bør overveje at få naboer og maskinstation til at hjælpe med at høste frøgræsset i de kommende par tørvejrsdage, inden regnen skyller for tusindvis af kroner frø væk. Det råder Agri Nord Planteavl.

- Frøgræsset i det nordjyske er modent, og derfor skal det høstes, så snart det er muligt, siger teamleder for Planteavl i Agri Nord, Poul Madsen, som øjner et par tørvejrsdage på torsdag og fredag.

Teamleder for Planteavl i Agri Nord Poul Madsen råder frøavlerne til at få høstet nu, inden frøgræsset er overmodent.
Teamleder for Planteavl i Agri Nord Poul Madsen råder frøavlerne til at få høstet nu, inden frøgræsset er overmodent.
Foto: Agri Nord

Dagene skal udnyttes til frøhøst, for allerede i næste uge vil noget af frøgræsset være overmodent, og så er der stor risiko for, at frøene falder af.

- Det er meget vigtigt at høste græsfrø rettidigt i det korte vindue, det er modent. Frøgræs er enormt spildsomt, når det er overmodent, forklarer Poul Madsen.

Høsthjælp kan sikre tusindvis af kroner

Frøgræs er en højværdiafgrøde med en pris på cirka 800 kroner for 100 kilo frø. Derfor er det store tab, frøavlerne kan se frem til, hvis de ikke får høstet deres frø nu.

- Vi kan sagtens komme til at se tab for 2000-3000 kroner per hektar, hvis det overmodne frøgræs får regn. Sidste år mistede flere nordjyske avlere for 5000 kroner frø per hektar på jorden i en situation, der ligner meget den, vi har i år, siger Poul Madsen.

Derfor kan det svare sig at betale omkring 1000 kroner per hektar til naboen eller maskinstationen for høsthjælp, vurderer han.

Poul Madsen forklarer, at Danmark har gode klimatiske forhold til at dyrke frøgræs - men det kan knibe med det gode vejr omkring høsttiden. Men når først frøene er høstet, står frøfirmaerne klar til at aftage dem. Og blandt andet er mange fodboldbaner i Europa anlagt med græsfrø fra Danmark.

Frøavler henter hjælp hos nabo og maskinstation

Steen Nielsen fra Vrå er en af de frøavlere, der har hentet ekstra høsthjælp ind. Han har 40 hektar almindelig rajgræs, som efter prognosen skal være moden omkring 1. august.

quote Frøgræsset skal bare høstes, når det er modent. Det nytter ikke, at det trækker ud.

Steen Nielsen, frøavler, Vrå

Han har en fast aftale om høsthjælp med sin nabo, der selv har 18 hektar frø. Når han er færdig, hjælper han Steen Nielsen færdig.

Erfaringen har vist dem, at der kan ske store tab, hvis frøgræsset ikke høstes i tide.

- Frøgræsset skal bare høstes, når det er modent. Det nytter ikke, at det trækker ud, siger Steen Nielsen.
I år har han også lavet aftale med en maskinstation, så frøgræsset kan bjærges, når der forhåbentlig bliver tørvejr i morgen torsdag og på fredag.

- Med det bygevejr, vi oplever, er der stor risiko for, at vi ikke får høstet frøgræsset. Derfor skal vi bare være der, når vejret er til det. Jeg tør ikke stole på vejrudsigten, så jeg vil hellere have overkapacitet, så vi kan få noget klippet af i en fart, siger Steen Nielsen.