Rolig uge for de nordjyske livreddere

Det har ikke rigtigt været strand- og badevejr den forgangne uge, og TrygFondens livreddere har da også mest brugt tiden på oplyse og forebygge.

Badevandstemperaturerne er ikke for alvor til at komme op og ringe over denne sommer, og det er strandvejret heller ikke. Men det betyder ikke, at Trygfondens livreddere ved de nordjyske strande har kedet sig.

Trygfonden har livreddere ved seks nordjyske strande. Det gælder Blokhus, Løkken, Tornby, Palmestranden, Sønderstrand og Tversted. Trygfondens tal fra den seneste uge viser, at der på ingen af de seks strande har været livreddende aktioner den foregående uge.

Der har dog været folk på stranden, og den seneste uge har livredderne givet førstehjælp 16 gange, mens de har foretaget 10 forebyggende aktioner. Forebyggende aktioner dækker over de aktioner, hvor livredderne for eksempel må i vandet for at advare badegæster om en mulig farlig situation, der kan opstå. Det kunne eksempelvis være at fortælle de badende om faren ved at bruge badedyr i fralandsvind eller advare mod et truende vejrskifte, der kunne udgøre en fare.

Heldigvis har der altså ikke for alvor været fare på færde på de nordjyske strande, og det har betyder, at livredderne har haft god tid til det oplysende arbejde. I løbet af den seneste uge har livredderne foretaget 973 forebyggende aktioner. Det vil kort og godt sige en snak med strandgæsterne om vejr-, vand- og strandforhold.

Selv om der ikke er mange badende i vandet, er der lige nu masser af aktivitet på strandene, hvor ferieramte lokale og turister går amsser af ture. Ifølge TrygFonden er strandgæsterne flinke til at komme forbi livreddertårnene, og det giver altså anledning til, at livredderne kan diskutere badesikkerhed med strandgæsterne.

Den kommende uge ser desværre heller ikke ud til at byde på det helt vilde strandvejr. Faktisk er der risiko for lyn og torden, og derfor er TrygFonden klar med baderåd til uvejret. Det vigtigste er straks at søge op af vandet, hvis et tordenvejr nærmer sig, for det kan være livsfarligt at være i vandet, hvis lynet slår ned i vandet.

- Badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Lynet kan være så kraftigt, at det kan slå en person ihjel, selvom man befinder sig i vandet op til 100 meter væk. Derfor er det livsfarligt at bade i tordenvejr, selvom lyn ikke slår oftere ned i vandet end på land, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Allerbedst er det at pakke sammen, tage hjem og holde sig indendørs. Men bliver man fanget på stranden i et tordenvejr, har livredderne et par råd, der er gode at kende.

- Det er risikabelt at opholde sig på stranden i tordenvejr, og derfor er det bedste at søge ly i en bil med fast tag. Hvis man ikke har mulighed for det, kan man sætte sig på hug på jorden og krumme sig sammen, så man får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår oftest ned i træer og andre ting, der rager op i luften, og derfor skal man aldrig søge ly sådanne steder. Det samme princip gælder, hvis man for eksemepel befinder sig på en sejlbåd ude på vandet. Så skal man sætte sig i kahytten så langt væk fra masten som muligt, siger Anders Myrhøj.

Når det tordner, skifter livredderne det rød-gule flag i toppen af livreddertårnet ud med et helt rødt flag, der advarer badegæsterne om, at det er farligt at bade, og at alle derfor skal forlade vandet.

- Livredderne vil altid advare badegæsterne, hvis vejret pludselig skifter og dermed ændrer forholdene på stranden. Vi opfordrer altid til, at man respekterer livreddernes anbefalinger, og man kan også altid spørge livredderne til råds om, hvorvidt det er sikkert at bade, hvis man er i tvivl, siger Anders Myrhøj.

Gode råd om vand og tordenvejr

• Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.
• Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.
• Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.
• Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.
• Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.
• Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.
Kilde: Respektforvand.dk

Seneste nyt

fra Nordjylland