02:06

1 af 2

Rørforbindelse giver billig varme

Fredag blev en forbindelse mellem tre varmeværker i Vendsyssel indviet. Vinderne er både værkerne og forbrugerne.

- Det er jo herligt, når man starter med et projekt og det så lykkes i den sidste ende.

Ordene kommer fra Jens Arne Jensen, der er formand for Hørby Varmeværk.

I seks år har han sammen med kollegerne fra Torshøj og Østervrå kæmpet for at få en såkaldt transmissionsledning mellem varmeværkerne i de tre byer etableret, og fredag var det så tid til den officielle indvielse.

Borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen (S) stod for at klippe snoren over, og med et har forbrugerne i alle tre byer fået adgang til billigere varme. Specielt i Torshøj hvor cirka 100 forbrugere hidtil har fået deres varme fra naturgas sparer man penge. Ja, faktisk kan en familie i Torshøj forvente at se en varmeregning på 6000 kroner mindre end hidtil.

- De havde en rigtig dyr varmeregning i forvejen, og der er ikke udsigt til at priserne på naturgas vil falde, så for dem er det rigtig vigtigt at forbindelsen er blevet lavet, siger formand for Transmissionsselskabet Jørgen Aagreen.

Når der skulle går seks år fra ide til virkelighed, skyldes det reglerne om at mange varmeværker er tvunget til at aftage naturgas. De er således afskåret fra at bruge biobrændsel som for eksempel halm. Det bruger man i Hørby, og så sad Østervrå Varmeværk i saksen. Med en transmissionslinje mellem værkerne ville Østervrå nemlig aftage varme fra biobrændsel, og det måtte de ikke - før nu.

- Jeg tænker, at det er en skam, det er den måde, det skal reguleres på. Hvis vi har en fornuftig ide til at gøre noget, som kan spare penge i systemet, siger Jørgen Aagreen.