SONY DSC Foto: Aalborg Zoo

Rund fødselsdag i Zoo

Orangutangen Anna fylder 40 år og fejres med lagkage i Aalborg Zoo.

Aalborg Zoos ældste orangutang, Anna, fylder 40 år og fejres fredag med frugt og grønsagslagkage og flag, for det er trods alt lidt af en sjældenhed, at orangutanger lever så længe.

- At fylde 40 år er stort for en orangutang. I naturen bliver orangutanger sjældent mere end 30-40 år, og i fangenskab er 40-50 år en høj alder. Aalborg Zoo er den eneste zoo i Danmark, som har orangutanger, og det gør Anna til den ældste "danske" orangutang, fortæller dyrepasser Ove Dahl.

Ove Dahl har arbejdet i Aalborg Zoo siden 1967, så han har kendt Anna hele hendes liv, og han kan fortælle om mange sjove oplevelser med Anna gennem årene.

Annas liv startede meget dramatisk. Da hun blev født i Aalborg Zoo, havde hendes mor, Sussi, ingen mælk til hende. Et par timer efter fødslen holdt Sussi sin nyfødte unge, Anna hen foran tremmerne, måske for at vise at hun havde brug for dyrepassernes hjælp, hvis hendes unge skulle overleve.

Ove Dahl husker tydeligt de timer, hvor beslutningen om at flaske Anna op blev taget. To dyrepassere meldte sig til at påtage opgaven, velvidende, at det ville stå på i flere år, da orangutanger dier længe.

- Opflaskningen af Anna foregik jo hele døgnet igennem, så for dyrepasserne var den enkleste løsning at tage Anna med hjem, så hun sov i dyrepassernes hjem gennem de første tre år af hendes liv. Opflaskningen betød naturligvis også at Anna blev præget på mennesker".

I dag ville amme problemet være løst lidt anderledes. For langt de fleste arter lader man naturen gå sin gang, men for nogle arter som for eksempel orangutang kan man forsøge at hjælpe ved at sætte gang i moderens mælkeproduktion eller evt. tilbyde flaske, hvis det er muligt at samarbejde med moderen, men aldrig ved at tage ungen væk fra moderen.

Aalborg Zoo, at mange gæster vil være med til at fejre Anna fredag 27. juli. Klokken 11.30 serverer dyrepasserne frugt og grønsagslagkage for hende, og de første 1000 børn kan tage et flag i orangutanghuset.

27. juli er dog ikke Annas rigtige fødselsdag. Hun er født 19. juli 1972 og fyldte således år i sidste uge.