Seneste nyt

fra Nordjylland

Så længe skal du have et plastikjuletræ, før det er bæredygtigt

"Ved at bruge et kunstigt juletræ reducerer du behovet for at fælde ægte træer hvert år, hvilket hjælper med at bevare skovene og miljøet".

Sådan lyder bare en reklame for et kunstig juletræ på internettet. Og det er ofte bæredygtigheden, der fremhæves, når forretninger lokker kunder til at erstatte et ægte juletræ med et af plastik.

Men hvis du skal tænke på miljøet midt i den søde juletid, er det faktisk lidt misforstået, at et plastikjuletræ skulle være mere bæredygtigt.

Et plastikjuletræ udleder nemlig omkring 50 kilo Co2 i produktion og fragt, mens et tilsvarende, ægte juletræ kun udleder 2,5 kilo. 

Derfor kommer det helt an på, hvor længe du rent faktisk formår at genbruge dit plastikjultræ. I følge videnskab.dk skal du genbruge dit juletræ 20 gange, inden det bliver mere bæredygtigt end det naturlige alternativ.

Problemet er, at juletræer i plastik er lavet af materialer, der ikke er bærdygtige og med produktionsprocesser, der øger udledningen af drivhusgasser.

Men man kan også tænke i, at ens naturlige juletræ ikke nødvendigvis behøver at have overstået værnepligten, når juleaften er ovre.

- Når jeg er færdig med at danse rundt om juletræet her, er dets funktion for mig jo ikke færdig. Grenene bruger jeg til at beskytte mine blomster fra frost, og stammen bruger jeg blandt andet til knagerækker, fortæller naturvejleder Karin Winther, der selv foretrækker at få sit juletræ i naturen.

- For mig betyder det rigtigt meget, at man har den rigtige vare. Og så er der slevfølgelig barndomsminder forbundet med duften.I forhold til miljø er det ikke det, der er argumentet for, at man skal købe et juletræ i plastik.

Se hele indslaget her: