Så mange spiser fastfood i dag: Her er favoritterne

Tømmermænd og hovedpine har alle dage været en god undskyldning for en omgang fedtet fastfood. Og nytårsdag er bestemt ingen undtagelse.

Faktisk er årets første dag den travleste dag for en lang række pizzariaer, grillbare og McDonalds-restauranter. 

Det gælder ikke mindst i Nordjylland, som flere gange er blevet nummer et eller to på listen over regioner, hvor flest spiser fastfood i løbet af en uge.

Cirka 21 procent af nordjyderne tyer til den hurtige og nemme løsning mindst en gang om ugen, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Men i dag er tallet utvivlsomt meget, meget højere. Og hvis man vil have tømmermændene væk, skal man kigge efter fastfood med rigeligt salt og fedt og gerne med masser af (alkoholfri) væske til.

Ifølge Sundhedsstyrelsen og flere sundhedseksperter er der grundlæggende fem ting, der hjælper mod tømmermænd:

  • Spis mad, der indeholder salt, sukker og fedt (det behøver ikke at være fastfood, selvom du føler, at det er det eneste, der dur)
  • Drik læskedrikke (mange synes, at cola er det eneste, der virker…)
  • Tag en lur
  • Gå en tur, og få noget frisk luft
  • Tag et par smertestillende piller

Her er den mest populære fastfood nytårsdag

Pizza

Efter henholdsvis gåtur, løbetur, cykling og yoga spiste medarbejderne pizza i kantinen. Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

Ifølge Just Eat er pizzaen danskernes foretrukne spise, dagen efter nytårschampagnen er skyllet ned. De mange lokale pizzaiaer har således 1. januar som den travleste dag på året.

Det er især tilgængeligheden, der gør pizzaen til vinderen. Uanset om man bor i en større by, eller om man bor i en lille flække på et par tusinde indbyggere - ja, så er der et pizzaria, lyder fra Just Eat.

Burger

Foto: Mogens Jørgensen

Endnu en velkendt klassisk i fastfood-verdenen. Burgeren og tilhørende pommes frites er fyldt med alt, hvad der gavner mod ondt i hovedet: Salt, fedt og den rigtige smag af tømmermændsmad.

Burgeren er faktisk så populær nytårsdag, at ca. fem procent af danskerne plejer at svinge forbi McDonalds denne dag. Det vil sige, at rundet regnet 300.000 danskere ventes at indtage mad fra den gyldne måge på årets første dag.

Grillmad

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

En nyklassisker i fastfood-verdenen er shawarmaen, kebaben, rullen eller pitaen - som bliver kaldt noget forskelligt, alt efter hvorfra i landet man kommer. Den har især i de større byer overtaget mere og mere territorium fra den klassiske grillmad som pølsemixen, hotdogen og bøfsandwichen.

Ikke desto mindre indtager grillmad, herunder scharwama, en sikker tredjeplads i flere statikker, når det gælder danskernes foretrukne fastfood.

Sandwich

Foto: Linda Kastrup/Linda Henriksen/Ritzau Scanpix

Hvis ikke man er til frituren og mad, hvor fedtet drupper af, så er sandwichen blevet et populært valg - ikke mindst, hvis man vågner op efter en hård nytårsnat og skal have frokost.

Sandwichsteder skyder op i byerne og er blandt de hurtigst voksende kategorier, når det gælder fastfood.

Sandwichstederne, som også ofte sælger sundere alternativer i form af salater, kan dog stadig ikke hamle op med de klassiske fastfoodbomber.





 


Seneste nyt

fra Nordjylland