Foto: Mette Svenningsen

Sand ødelægger haverne i Skagen

Siden Frederikshavn Kommune har lagt nyt sand ud på Østerstrand i Skagen, er stranden blevet ødelagt, mener beboerne. Sandet plager også de omkringliggende haver.

Beboere på to villaveje i Skagen er bekymrede for den nærliggende Østerstrand. De mener, at stranden er blevet ødelagt, efter Frederikshavn Kommune har ladet sand pumpe op fra havbunden, og lagt det ud på stranden.

- Det er ikke almindeligt sand. Det er klistret, og hvis det viser sig, at sandet indeholder mere end bare sand, så er det tragisk, at man ikke tænker længere, siger Kerstin Färnert fra Skagen.

Hun er en af dem, der ligesom en række andre i området, har fået en masse sand i haven. Det grå sand blæser rundt i området og ødelægger græsplæner og låsesystemer i postkasserne.

- Jeg har boet her siden '90. Og det er mange år, og jeg har aldrig haft fygning af sand her i haven tidligere, siger Kerstin Färnert.

I takt med at sandet spreder sig, stiger frygten nu for, at sandet er forurenet. Men det afslår kommunen.

- Når man pumper sand op fra havbunden, så kommer der noget organisk materiale med, og det kan lugte, og det kan se anderledes ud, men det kalder man jo ikke forurening, siger Lars Møller (V), der er formand for Teknik Udvalg i Frederikshavn Kommune.

Ifølge kommunen er det samme fremgangsmåde til sandfodring, som der er brugt i de seneste år. Men denne gang er der lagt væsentligt mere sand på, og derfor opfører det sig anderledes, lyder forklaringen.

- Når man bor tæt på stranden, så er man også tæt på sand, og når det blæser, så kommer det altså, siger Lars Møller (V).

Beboerne på de to nærmeste villaveje Østerbyvej og Østre Strandvej har sendt et fælles brev til kommunen. De håber, at sandet bliver fjernt igen fra den fredede strand.

- Vi behandler selvfølgelig henvendelsen, siger udvalgsformanden.

Frederikshavn Kommune har udtaget prøver af sandet på Sønderstrand, for at få det analyseret og undersøgt for forurening.