Serritslev-børn vil helst bo sammen
Det er tre måneder siden, de ni børn fra Serritslev blev tvangsfjernet fra deres forældre. De er nu spredt ud på fem forskellige steder, selvom de selv ønsker at være sammen. Det skriver Politiken.
Den 18-årige storebror siger, at hvis han og hans brødre og søstre selv kunne bestemme, ville de samles ét sted.
-Jeg er egentlig ligeglad hvor, bare vi kunne være sammen, siger han.
I Brønderslev Kommune har de valgt, at familien blev fordelt på tre institutioner og i to plejefamilier. Inge Gorm Andersen, faglig leder af børne- og familieafdelingen, fastslår, at kommunen prioriterer højt, at børnene kan forblive sammen.
-I en så stor søskendeflok kan der være mange med individuelle behov, som er svære at imødekomme på et sted. Vi har været så heldige at finde institutioner, som ligger tæt på hinanden, siger hun.
Karin Kildedal, der er lektor på Aalborg Universitet, mener, at det 'lyder af meget' med fem steder til ni søskende.
-Det er helt klart det bedste at forblive samlet. Med ni børn kan det være svært at opfylde alle deres individuelle krav på ét sted, men man kan bygge en slags institution op om børnene, en forstærket plejefamilie, siger hun.
Den samme opfattelse har seniorforsker ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Tine Egelund:
-Vi ved fra forskningen, at mange anbragte børn senere i livet oplever et stort tab af relationer til søskende, så hvor det overhovedet kan lade sig gøre, må man prøve at lade dem forblive sammen, siger hun.
Hun siger desuden, at den kommende lov, barnets reform, vil betyde, at kommunerne så vidt muligt skal holde sammen på søskende, der er fjernet fra hjemmet.