LIGE NU:

Sløve unge nordjyder

Hver femte ung i Nordjylland har kun stillesiddene fritidsaktiviteter. De bruger tiden foran fjernsyn, mobiltelefon og iPad.

Mens voksne nordjyder bruger mindre på sofaen, så er de unge til gengæld blevet mere sløve. Det viser en ny undersøgelse fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Værst er det i Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner, hvor hver femte ung kun har stillesiddene fritidsaktiviteter.

Et af de steder, hvor de kæmper for at få de unge til at være mere aktive er på Julemærkehjemmet i Hobro.

- Det er meget skærmmende, at flere og flere unge sætter sig i sofaen, når de kommer hjem fra skole eller foran computeren. Det ender i et alvorligt helbredsproblem og går også ud over deres sociale liv, siger afdelingsleder på Julemærkehjemmet, Gitte Kold.

12-årige Sasja Nielsen fra Vrå har gået på Julemærkehjemmet i otte uger. Hun kender alt for godt til at røre sig for lidt.

- Jeg kom hjem fra skole, stillede min taske, fandt noget mad i køleskabet og så sad jeg med min iPad ind til sengetid, fortæller Sasja Nielsen, der kun har to uger tilbage på Julemærkehjemmet.

- Men jeg har fundet ud af, at motion godt kan være sjovt, og så bliver jeg rigtig glad af det. Når jeg kommer hjem vil jeg helt klart melde mig til svømning, forklarer Sasja Nielsen.

De nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, hvor stor en procentdel, der fravælger fysisk aktivitet i fritiden i 2013:

Mariagerfjord: 20 procent.

Jammerbugt: 19 procent.

Læsø: 18 procent.

Morsø: 18 procent.

Vesthimmerland: 18 procent.

Hjørring: 17 procent.

Thisted: 17 procent.

Frederikshavn: 16 procent.

Rebild: 16 procent.

Aalborg: 16 procent.

Brønderslev: 15 procent.

Over 160.000 danskere har i løbet af 2013 svaret på en række spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel.