Søndagsåbent giver mindre madspild
Foto: TV2/NORD (Arkiv)
Når lukkeloven afskaffes 1. oktober, kan butikkerne komme af med flere af deres varer, inden de bliver for gamle, og dermed kan madspildet mindskes.
Om mandagen kasserer butikkerne typisk masser af gamle varer, men mængden af mad, der smides ud, kan reduceres, når lukkeloven afskaffes.
Der vil være færre kasserede poser med brød og dårlige bananer i affaldscontainere udenfor supermarkeder, når lukkeloven afskaffes 1. oktober og også de store butikker får lov til at holde åbent om søndagen.
Det skriver DR Nordjylland, som har talt med flere kæder og butikker.
Hver dag går personalet i SuperBrugsen i Svenstrup ved Aalborg butikken igennem på jagt efter frugt, grønt, brød, slagtervarer, mælk og ost, der skal kasseres. Særligt mandag ryger mange dårlige eller for gamle varer ud.
- Vi håber, at det bliver mindre, efter vi har haft søndagsåbent. Mit skud vil være, at vores udsmid skal falde med 10-15 procent, siger uddeler Henrik Gade Johansen til DR Nordjylland.
Hverken Coop med Dagli'Brugsen, Fakta, Irma, SuperBrugsen og Kvickly eller Dansk Supermarked med Netto, Føtex og Bilka har undersøgt, hvor meget de forventer udsmidet reduceres. Men de er enige om, at mindre ryger ud.
- Det er et-cifrede procentsatser, vil jeg vurdere, siger Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen.
At butikkerne vil kassere færre varer, når de holder søndagsåbent, glæder Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop spild af mad.
- Set med madspildsbriller er det positivt. Der bliver et kontinuerligt flow af salg af produkter, så de får solgt dem i stedet for at smide dem i skraldespanden, siger hun.
Mens mindre madspild er godt for miljøet, så betyder den nye lukkelov formentlig, at vi belaster miljøet ved at handle mere ind i de store butikker i de større byer og derfor bruger mere benzin til transport.
/ritzau/