LIGE NU:

Statsminister om genåbning: - Svært at gå længere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde onsdag på et pressemøde, at hun ved, at nedlukningen af samfundet har en pris, men at det er svært at åbne mere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt.

Genåbning på både den korte og den længere bane var hovedtemaet, da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag havde indkaldt til pressemøde i Statsministeriet.

- Vi er som samfund i gang med at finde en uhyre svær balance, hvor vi holder epidemien under kontrol og samtidig får mest mulig af samfundsaktiviteten i gang - både af hensyn til menneskers trivsel og til økonomien, siger statsministeren.

Der vil ifølge Mette Frederiksen ske en yderligere udfasning af restriktionerne, så snart situationen tillader det, og statsministeren inviterer Folketingets partier til at deltage i udformningen af en plan for, hvordan genåbningen skal foregå.

- Som statsminister for hele Danmark er det min vurdering, at det er svært at gå længere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen understreger, at nedlukningen er på vej ud, selvom mange synes, det går for langsomt.

- Jeg vil gerne understrege, at vi taler ikke om en evighed længere. Mange danskere vil opleve at blive vaccineret indenfor de næste otte uger.

Tidligere onsdag indgik regeringen sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten en aftale om en genåbning af Danmark, der skal træde i kraft 1. marts. Blå blok forlod forhandlingerne på grund af uenigheder om omfanget af genåbningen.

Aftalen blev præsenteret af flere ministre sidst på formiddagen, og den byder både på landsdækkende og regionale genåbningstiltag.

Butikker kan genåbne

Udsalgsvarebutikker kan åbne i hele landet. Det gælder eksempelvis tøj-, sko- og bogbutikker. Det gælder dog kun, hvis butikken er under 5.000 kvadratmeter.

Derudover er butikker i storcentre ikke omfattet uanset størrelse. Der vil være skærpede krav til butikkerne, der skal sikre, at der ikke opholder sig for mange kunder i butikkerne.

Udendørs idræt, foreningsliv og kultur kan åbne

En række udendørs aktiviteter får også lov til at åbne 1. marts.

Det gælder ved idræts- og foreningsliv, hvor op til 25 personer må samles. Derudover får udendørs kulturinstitutioner som eksempelvis zoologiske haver lov til at åbne. Dog med krav om en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel.

En række skoleelever og studerende kan komme tilbage i skole

Særligt for Nordjylland og Vestjylland gælder det, at afgangselever i grundskoler, på ungdomsuddannelser og efterskoler kan vende tilbage til skolen. Frem til 15. marts vil sundhedsmyndighederne undersøge muligheden for at kunne åbne højskoler med smitteforebyggende tiltag.

Forudsætningen for åbningen af skolerne er, at der bliver testet systematisk. Der er en opfordring til alle elever over 12 år om at lade sig teste to gange om ugen, og det bliver et krav for alle på ungdomsuddannelser at lade sig teste.

Hans Andersen

Hans Andersen fastholder sin uskyld i sag om hærværk

60_percent

play Direktør om indbrud i firmabiler: - Jeg er skidetræt af det

060421 FO Hans Andersen og ødelagt klit

play Klitsag afgjort: Kendt erhvervsmand idømt betinget fængsel for hærværk på klitter

Jægerhytten, Nibe Festival

Store festivaler kan ikke gennemføres som planlagt, siger ekspertgruppe

Hans Andersen

Hans Andersen fastholder sin uskyld i sag om hærværk

60_percent

play Direktør om indbrud i firmabiler: - Jeg er skidetræt af det

Til forsiden

Til forsiden