Større hjul giver mere fart på cyklen

Større hjul kan gøre cykelryttere hurtigere, når de kører mountainbike. Det dokumenterer forsøg, som idrætsteknologiske studerende fra Aalborg Universitet har udført i samarbejde med trænede mountainbike-ryttere.

Resultaterne bekræfter udbredt fornemmelse blandt rytterne selv.

De deltagende forsøgspersoner fra cykelklubben Cycling Nord i Aalborg er alle aktive mountainbike-ryttere med konkurrenceerfaring. De har kørt en nøje udvalgt kombination af cross-country strækninger i terrænet ved Poulstrup Sø på mountainbike-cykler med henholdsvis 26 tommer og 29 tommer hjul. Imens er deres præstationer blevet kortlagt ved hjælp af effekt- og pulsmålere, GPS-udstyr, tidtagere, fotoceller og videokameraer. Konklusionen er klar:

- Der er skrevet og sagt meget om emnet, og der er delte meninger om, hvad der er hurtigst, fordi der har manglet videnskabelige undersøgelser. Men det her projekt viser tydeligt, at 29 tommer er hurtigst. Forsøget viste en forskel på 2,09 procent mellem de to cykler, men tallet afhænger af flere faktorer som vægt og størrelse på rytteren, terræn med mere, fortæller gruppens vejleder, adjunkt Christian Gammelgaard Olesen, som selv er blandt de over 100.000 danskere, der kører på mountainbike.

En af fordelene ved større hjul, som undersøgelsen dokumenterer, er, at cyklen ruller lettere over bump og andre ujævnheder i underlaget, hvilket kan skyldes den lavere angrebsvinkel, som hjulet rammer forhindringer med, mens en af ulemperne er, at at når hjulets diameter vokser, øges cyklens vægt tilsvarende.