LIGE NU:

Strid om havudsigt i byråd

Flere beboere i et af de mest mondæne kvarterer i Frederikshavn har mistet havudsigten - og det er selv om en gammel kommunal deklaration siger, at træer og beplantning skal holdes nede for at bevare udsigten. Kommunen er i vildrede over reglerne - og gør

Det harmer hos Kilden Grundejerforening, der igennem flere år har kæmpet en kamp om deklarationer og love mod kommunen.
Problemet er, at genboen har ladet træerne vokse - og i dag har flere beboere i Kilden mistet havudsigten.
- Vi betaler jo stadig herlighedsværdi af vores bolig for udsigten, så ville det jo være rart, hvis vi også havde udsigten, siger formanden for Kilden Grundejerforening, Sven Østergaard.
Det kan det socialdemokratiske byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen godt følge, derfor har han nu bedt sine byrådskolleger i plan- og miljøudvalget tage sagen op.
- For mig at se er sagen klar, kommunen har ikke gjort det, den skulle i forhold til at sørge for, at deklarationen i Kilden bliver overholdt. Det kan jo ikke passe, at borgere, der handler korrekt, skal til at hyre advokater for at køre sag mod i kommunen i en sådan sag, hvor lovningen er klokkeklar, siger Jens Hedegaard Kristensen.
Det er formanden plan- og miljøudvalget, John Christensen (Venstre) ikke enig i.
- Jeg forstår så udmærket borgerne i Kilden, de har købt ejendommene i god tro og troet på at de kunne bevare udsigten, men reglerne er altså ikke enkle, at vi bare kan sige sådan og sådan skal det være, siger John Christensen.
Sagens kerne handler ifølge udvalgsformanden om, hvorvidt planloven fra dengang i 1960erne, da husene i Kilden blev opført, giver kommunen lov til at påtegne, hvis deklarationen ikke overholdes.
- Det er en gråzone, og derfor har vi nu også bedt et advokatfirma sætte sig ind i sagen og klæde os politikere på, inden vi træffer en afgørelse, siger John Christensen.
Den juridiske gennemgang af sagen forstår beboerne i Kilden ikke er nødvendig, de har nemlig allerede for snart to år siden fået en jurist til at gennemgå sagen.
- Vi er sikre i vores sag, vi har købt husene under den forudsætning, at havudsigten ville blive bevaret i kraft af deklarationen, hvori det højt og tydeligt står, så derfor mener vi, at kommunen nu bør skride til handling og få fjernet de træer, siger Sven Østergaard.
Striden om udsigten, der blev væk, for en lang række beboere i Kilden fortsætter i byrådet.