Svinevirus fundet i muslinger

Foto: Christell Maria Iversen

Forskere har fundet en svinevirus i Limfjordens muslinger. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

Danske forskere har nu fundet en virus i muslinger, der stammer fra svin.

Undersøgelserne viser, at virussen typisk findes udbredt i muslinger i nærheden af kystområder med svinebesætninger eller marker, der bliver gødet med gylle. Selvom den specifikke virus ikke er farlig for mennesker er forskerne forundrede.

- Vi havde ikke regnet med at finde så udbredt fækalieforurening fra svin i danske muslinger. Vi har jo monitoreret muslinger herhjemme i 15 år og finder meget sjældent coli-bakterier, der anvendes som indikator for generel fækalie-forurening. Derfor er vi overraskede over, at så mange muslinger blev testet positive for PCV2, siger forsker Anna Charlotte Schultz fra DTU Fødevareinstituttet til Ingeniøren.

Fundet af svinevirus blev gjort i forbindelse med ph.d.-studerende Jesper Schak Krogs jagt på smittekilder til hepatitis E-virus hos mennesker, men i stedet for at finde hepatitis E fandt han svinevirus. Undersøgelsen blev foretaget på muslinger fra 19 produktionsområder i Limfjorden og på den jyske østkyst fra Aarhus og ned til Fyn. Det var kun i Limfjorden, at forskerne fandt svinevirus i muslinger.

PCV2 smitter ikke mennesker, og ifølge Anna Charlotte Schultz bør fundet heller ikke vække bekymring for at spise muslinger.

- Vi skal slet ikke råbe vagt i gevær. Men det er klart, at fundet af PCV2 får os til at overveje, om man bør undersøge, om andre virustyper fra svin - som f.eks. rota-virus - også kan ende i vores muslinger, siger Anna Charlotte Schultz.

Forsiden lige nu