Tina fik livmoderhalskræft: - Min datter skal aldrig stå i samme situation
Den såkaldte HPV vaccine har været stærkt omdiskuteret, men nye tal viser, at der i disse år er mange flere piger der bliver vaccinerede
Flere forældre lader deres børn vaccinere mod HPV. Det glæder Tina Schultz, som selv har haft livmoderhalskræft helt inde på livet.
Line Schultz sidder i hjemmet i Aalborg og skriver på sin eksamensopgave. Opgaven er hendes billet til at kunne komme ind på hendes drømmestudie, socialrådgiveruddannelsen.Men for bare to år siden, var hun overbevist om, at hun aldrig ville nå så langt. Der fik hun nemlig meldingen om, at hun var ramt af livmoderhalskræft.
- Når man får konstateret kræft, så gør man sig klar til at dø. Man tænker, at det kan man jo ikke overleve. Så jeg havde gjort klart for mig selv, at det her skulle jeg dø af, fortæller Tina Schultz.
Sådan gik det heldigvis ikke. Her to år og flere operationer senere er hun tilbage på skolebænken og kan nu nøjes med at gå til kontrol et par gange om året. Alligevel kæmper hun stadig med følgerne af sygdommen.
- Lige pludselig skulle jeg vende tilbage til livet og lære at leve igen. Det var hårdt, og det er det stadigvæk, fortæller hun.
Glad for flere vacciner
Derfor er hun også glad for, at flere og flere forældre vælger at vaccinere deres piger mod HPV-virus, som forårsager livmoderhalskræft.
Siden maj 2017 har Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen kørt kampagnen ’Stop HPV – Stop livmoderhalskræft’ med det formål at øge tilslutningen til HPV-vaccination. I dag – et år senere – viser tallene fra Statens Serum Institut, at andelen af færdigvaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 procent til 42 procent på landsplan.
- Jeg synes det er rigtig godt, og det gør mig rigtige rigtig glad at høre. Vi skal have flere med på vognen, siger Tina Schultz, som heller ikke er i tvivl, om hendes egen datter skal vaccineres, når hun om et år er gammel nok til at få stikket:
- Det skal hun. Helt sikkert. Jeg kommer ikke til at risikere, at hun står i samme situation, som jeg gjorde for to år siden. Det kommer ikke til at ske.
10 facts om livmoderhalskræft og HPV-vaccination
1. Mindst 80 procent af alle seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange.
2. HPV-smitten er mest udbredt blandt unge. Omkring 4 ud af 10 unge danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu.
3. Hvert år får cirka 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer.
4. Hvert år får cirka 6.000 danske kvinder foretaget kegleoperationer for at fjerne forstadier til livmoderhalskræft.
5. Hvert år rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft – mere end halvdelen er under 50 år. Hyppigheden er størst blandt kvinder i 35-års alderen.
6. Danmark har den højeste forekomst af livmoderkræft i Norden.
7. Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark.
8. Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen.
9. HPV-vaccination kan forebygge 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
10. WHO anbefaler HPV-vaccination, og vaccinen tilbydes piger i stort set alle lande i Europa.
Kilde: stophpv.dk