Tryghed på farten: 585 hjertestartere i tog og på stationer
Foto: Johnni Isaksen
Et nyt samarbejde mellem DSB og TrygFonden skal skabe ekstra tryghed for landets togpassagerer.
Hjertestartere redder liv, og med et nyt samarbejde mellem DSB og TrygFonden kan endnu flere hjertestop ende med en lykkelig udgang end hidtil.
Samarbejdet gælder for de kommende fem år og betyder, at der sættes en hjertestarter i samtlige 520 DSB-tog samt på 65 udvalgte stationer rundt om i landet. Samtidig uddannes 650 medarbejdere på stationerne og 100 supervisorer i togene til at give livreddende førstehjælp og bruge hjertestarteren.
- Togstationer er trafikale knudepunkter, hvor der færdes mange mennesker hver dag, og vi ved fra vores forskning, at mange stationer er højrisikosteder for hjertestop. Derfor er det glædeligt, at der nu placeres hjertestartere på både stationer og i togene, som kommer alle passagerer, personale og folk, som færdes i nærheden af stationerne, til gavn. Det er et initiativ, der med sikkerhed vil redde menneskeliv, siger Carolina Malta Hansen, læge og forsker på Gentofte Hospital.
- Vi transporterer flere hundrede tusinde passagerer hver dag, og vi har rigtig mange ansatte, som færdes på stationerne og i togene. Derfor kontaktede vi TrygFonden, som har viden om implementering af hjertestartere på offentlige steder, med et forslag om at samarbejde om opsætning af hjertestartere i alle tog og på de mest befærdede stationer, siger Lars Nordahl Lemvigh, chef for sikkerhed, beredskab og arbejdsmiljø i DSB, og fortsætter:
- Vi uddanner vores personale i at bruge hjertestarterne, så de kan træde til med hjælp, og jeg håber, at det bidrager til, at vores medarbejdere og vores passagerer vil føle sig ekstra trygge på deres rejse.
De 65 hjertestartere på landets togstationer vil være tilgængelige døgnet rundt og registreres alle på hjertestarter.dk, der viser præcis hvor den nærmeste hjertestarter er, hvis uheldet er ude.