Tusindvis af mystiske dyr på stranden
Det mystiske dyr er en såkaldt langhals, et lille krebsdyr, der ligger på "ryggen" inde i en skal.
Nordsøen Oceanarium har gennem de sidste dage fået flere henvendelser fra personer, der har fundet et mærkeligt muslingelignende dyr.
Der er stor mystik omkring et muslingelignende dyr, der er fundet på stranden ved Kjul eller Tornby de seneste dage. Selv personer, der er vant til at færdes ved havet siger, at de aldrig har set noget lignende.
For personalet ved Nordsøen Oceanarium er det dog ikke et ganske ukendt dyr. Faktisk sker det næsten hvert år på denne tid, at Oceanariet får tilsendt fotos af dyret, eller at folk henvender sig med et eksemplar.
Dyret er en såkaldt Langhals, der er i nær familie med rurer - de små hvide kalkskaller, der ofte sidder på sten ved stranden, og som mange har skåret fødderne på under badning.
Langhalsen er et lille krebsdyr, der ligger på "ryggen" inde i skallen. Dyret lever af plankton, som det fanger med sine lange ben. Benene stikkes ud mellem skallerne og vifter et par gange, hvorefter de trækkes tilbage i skallen, og dyret æder fangsten.
Langhalsene sidder ofte i store klaser på drivtømmer, løst drivende tangplanter eller andet, der kan bære dem oppe. Hermed bliver de transporteret rundt med strømmen. Den art, der lige nu bliver fundet på stranden, og som kaldes Furet Langhals, er dog endnu mere avanceret. Hvis den ikke finder en passende transportgenstand laver den sin egen flyder, idet den udskiller en lille skumkugle, der kan holde dyret flydende.
Selvom det er ganske almindeligt at langhalse driver i land på vestkysten, er det dog sjældent at det sker i så stort omfang som lige nu, hvor tusindvis af dyrene ligger døde og levende bl.a. ved Kjul Strand. Det er et resultat af de mange dages kraftig blæst, men afspejler sandsynligvis også, at der i år har været særlig gode vækstbetingelser for disse specielle dyr.
Levende langhalse kan også studeres i et af Nordsøen Oceanariums akvarier.