Foto: Lone Vad Dam (arkiv)

Udenlandske chauffører bryder loven på nordjyske rastepladser

Flere østeuropæiske chauffører indrømmer til TV2/Nord, at de bryder EU-regler om køre- og hviletid på de nordjyske rastepladser. Ugentligt skal alle chauffører i EU holde et 45 timers sammenhængende hvil uden for lastbilen. Men i stedet overnatter de i lastbilen. Nordjyske chauffører og vognmænd er rasende.

-Jeg er dybt frustreret over at være oppe imod udenlandske chauffører, som bor i bilerne på rastepladser, selvom de egentlig skal være ude af bilerne i 45 timer. Det kan vi danske chauffører ikke konkurrere imod, siger 43-årige Jesper Sørensen, der har været arbejdsløs lastbilchauffør i otte måneder.

EU-lovgivningen på området er klar. Samtlige chauffører, der arbejder i EU, skal holde 45 timers sammenhængende hvil om ugen uden for lastbilen. Men da TV2/Nord møder op ved trafikcenter Sæby syd så indrømmer flere rumænske, litauiske og polske chauffører, at de holder dette hvil i bilen. De siger ærligt, at de altid bliver i deres lastbil. Hvorfor, de gør det, vil de ikke svare på.

- Der er ingen, der tjekker op på, om de udenlandske chauffører bor i bilerne, men en dansk vognmand kan blive tjekket ved en virksomhedskontrol. Politiet bliver nødt til at tjekker i weekenderne for at få bugt med det her problem, fortæller Jesper Sørensen.

Formanden for de frie danske lastbilvognmænd føler sig hårdt presset af de udenlandske chauffører. Ifølge en rapport fra Copenhagen Economic, så er 8000 danske job også forsvundet fra dansk lastbiltransport siden 2008. Jobbene forsvinder dels ved at virksomheder drejer nøglen om. Og dels ved ansættelse af udenlandske chauffører i stedet for danske.

- At de ikke overholder reglerne presser de danske chauffører. Det her er et tydeligt eksempel på, at de ingen problemer har med at deres chauffører holder 45 timers hvil i deres biler på en rasteplads. Hvor vi overholder reglerne og skal hjem med vores chauffører. Og det koster mange penge. Fagforeningerne og politikerne bliver nødt til at handle på en så åbenlys overtrædelse af reglerne, siger formanden for Frie Danske Lastbilvognmænd, Christian Jensen til TV2/Nord.