LIGE NU:

Udlån til landbrug er risikabelt

Finanstilsynet pålægger nu flere landbrugsbanker at øge deres nedskrivninger på landbruget. Det drejer sig om Spar Salling Sparekassen, Sparekassen Skals og Sparekassen Hobro.

Det oplyser Landbrugsavisen. Inspektionen betyder, at Sparekassen Hobro nu forventer at komme ud af 2011 med et underskud på 25 mio. kr. efter skat. Desuden noterer Finanstilsynet, at Skjern Bank på nuværende tidspunkt ikke har penge til at tilbagebetale bankens lån til staten, som skal indfries i 2013.

Til alle banker gør Finanstilsynet opmærksom på, at det er risikobetonet at have en stor del af udlånet til landbruget.

Spar Salling Sparekasse er således blevet pålagt øge det samlede nedskrivningsbehov på landbruget til 22 mio. kr. mod 5,5 mio. kr. efter banken havde besøg af Finanstilsynet i december måned.

Sparekassen Hobro, hvor landbruget fylder 15 procent af det samlede udlån, er blevet påbudt at forøge de samlede nedskrivninger med 60 mio. kr. I redegørelsen peger Finanstilsynet på, at det er bankens svage kunder findes i ejendomsbranchen og landbrugssektoren.
I et svar til Finanstilsynets redegørelse, siger bankens adm. direktør, Per Sønderup:

- Vi har registreret, at Finanstilsynet mener, at vi løber en risiko med vores udlån til ejendomme og landbrug, men der tegner sig et andet billede, hvis man ikke sammenligner udlån til en enkelt branche med det samlede udlån, men derimod med egenkapitalen, siger han.

I samme meddelelse oplyser banken, at den samlet har udlån til landbruget for 618 mio. kr.